Nekategorizirano, Svijet

Godinu dana poslije “Mi to možemo”, Merkel priznala pogreške

Izvor HINA
Izvor HINA

Godinu dana nakon povijesne rečenice „Mi to možemo“ usmjerene ka rješavanju izbjegličke krize, njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung od srijede priznala pogreške u rješavanju izbjeličke krize.

“I mi Nijemci smo predugo ignorirali ovaj problem. Već su 2004. i 2005. mnoge izbjeglice počele pristizati u Europu, a mi smo taj problem prepustili Španjolskoj i ostalim zemljama na vanjskim granicama”, rekla je Merkel u razgovoru za nadregionalni dnevnik Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Njemačka kancelarka je priznala da se isto tako Njemačka, kao danas neke istočne članice EU-a, dugo opirala reformama na razini Europske unije glede raspodjele izbjeglica, zaštite vanjskih granica i smanjivanja nacionalnih suvereniteta te to objasnila povijesnim okolnostima.

“Njemačka je nakon mnogih izbjeglica koje smo primili tijekom rata na području bivše Jugoslavije, bila sretna da su druge teme stupile u prvi plan. To to nije bilo ispravno”, rekla je Merkel za SZ.

U svezi sa sada već slavnom i često citiranom rečenicom “Wir schaffen das” (“Mi to možemo”) kojom je prije godinu dana objasnila svoj otvoreni pristup prihvatu stotina tisuća izbjeglica koji su preko Balkana, Mađarske i Austrije stigle u Njemačku, kancelarka je priznala da je podcijenila jačinu ovih riječi.

“Da ste me prije pitali imam li spremnu rečenicu koja će kasnije biti često citirana, sigurno ne bi spomenula ove riječi”, rekla je Merkel i dodala kako i inače u svakodnevici u odnosu sa svojim suradnicama spominje ovu rečenicu jer da “potiče na aktivnost”.

Merkel je uvjerena da se Njemačka ni nakon integracije izbjeglica neće promijeniti te da će zadržati svoje vrijednosti.

“Njemačka će ostati Njemačka sa svim onim što nam je vrijedno”, zaključila je Merkel.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja kancelarku trenutno podržava svega 41 posto birača dok njezinu Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) podržava 33 posto ispitanih što je najniža vrijednost od parlamentarnih izbora 2013. kada je Unija CDU/CSU osvojila 41,5 posto glasova.