Nekategorizirano, Svijet

Erdogana u Njemačkoj tuže za ratne zločine nad Kurdima

Tužba je podnesena zbog "ratnih zločina" u protuterorističkim operacijama protiv kurdskih militanata.
Tužba je podnesena zbog “ratnih zločina” u protuterorističkim operacijama protiv kurdskih militanata.

Njemački zastupnici, aktivisti za ljudska prava i slavne osobe izjavili su u ponedjeljak da su podigli građansku tužbu protiv turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i nekoliko njegovih savjetnika zbog “ratnih zločina” u protuterorističkim operacijama protiv kurdskih militanata.

Tursko-njemački odnosi su se pogoršali nakon što je početkom ovog mjeseca Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag donio rezoluciju kojom se masakr turskih snaga nad Armencima tijekom Prvog svjetskog rata proglašava genocidom.

Kancelarka Angela Merkel sada je suočena s rastućim pritiskom u zemlji da Erdogana pozove na odgovornost za kršenja ljudskih prava nakon propasti primirja prošle godine između Ankare i militanata Radničke stranke Kurdistana (PKK), koji traže autonomiju na većinski kurdskom jugoistoku Turske. U obnovljenom sukobu tisuće ljudi su ubijene.

“Naši klijenti smatraju moralnom obvezom da podignu tužbu zbog sustavnih ratnih zločina u Turskoj ovdje u Njemačkoj, budući da je to moguće prema međunarodnom kaznenom zakonu”, rekle su odvjetnice Britta Eder i Petra Dervishaj u podnesenoj tužbi.

Glasnogovornica tužiteljstva nije mogla potvrditi da je tužba podnesena.

Tužbom su također obuhvaćeni bivši turski premijer Ahmet Davutoglu kao i drugi turski političari te članovi vlade, vojske i policije.