Nekategorizirano, Svijet

Njemačka spremna ponuditi azil progonjenima u Turskoj; Turska optužuje

Prosvjedi Kurda u Istambulu, foto: EPA/TOLGA BOZOGLU
Prosvjedi Kurda u Istambulu, foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Njemačka je “solidarna” s osobama koje progoni ili prijeti progonom vlast u Turskoj i spremna je ponuditi im politički azil, izjavio je u utorak njemački državni tajnik za vanjske poslove, dok je istodobno turski šef diplomacije optužio Njemačku da podupire terorističke organizacije koje djeluju protiv njegove zemlje.

“Svi kritički nastrojeni u Turskoj moraju znati da se njemačka vlada solidarizira s njima”, izjavio je Michael Roth dnevniku Die Welt.

Odluku o davanju statusa političkog izbjeglice donosi u konačnici ovlašteno tijelo, “ali Njemačka je zemlja fundamentalno otvorena osobama progonjenim iz političkih razloga”, dodao je on.

Te osobe “mogu zatražiti azil u Njemačkoj a to se, jasno, ne odnosi samo na novinare”, naglasio je državni tajnik.

Nekoliko bivših turskih diplomata već je zatražilo azil u Njemačkoj nakon čistki turske vlade poslije neuspjela puča u srpnju.

Te su čistke zahvatile sve sektore društva, od obrazovanja i tiska do vojske i pravosuđa. Više od 35.000 osoba uhićeno je od polovice srpnja, pokazuju brojke koje je krajem listopada objavilo tursko ministarstvo pravosuđa.

Gotovo istodobno turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu optužio je u utorak Njemačku da na svome tlu dopušta nekažnjeno djelovanje militantne Kurdske radničke stranke (PKK) i krajnje lijeve DHKP-C, koje obje izvode oružane napade u Turskoj.

“DHKP-C i PKK izvode svoje aktivnosti u Njemačkoj, no oni ih podupiru jer su protiv Turske. Njemačka je zemlja koja podupire terorističke organizacije koje su najviše protiv Turske”, kazao je Cavusoglu na novinskoj konferenciji u Ankari.

“Njemačka misli da je zemlja prve kategorije, prvoklasne demokracije, a da je Turska druga klasa. Želimo da nas oni tretiraju kao ravnopravnog partnera”, rekao je turski šef diplomacije. (HINA)