Hrvatska, Nekategorizirano

Kurdski izbjeglica Nurettin Oral pušten iz osječkog zatvora

foto:Novi list
foto:Novi list

Švicarski izbjeglica, turski Kurd Nurettin Oral, u srijedu je pušten na slobodu nakon što je Ustavni sud nedavno usvojio njegovu tužbu i ukinuo ranije odluke o izručenju Turskoj koje su donijeli Županijski sud u Vukovaru i Vrhovni sud.

„Oko 13 sati Oral je pušten iz osječkog zatvora na temelju odluke Županijskog suda u Vukovaru. Na putu je prema Zagrebu i u očekivanju daljnjeg puta prema Švicarskoj gdje ga čeka obitelj“, kazala je Hini njegova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Centar za mirovne studije (CMS) izvijestio je kako će švicarsko veleposlanstvo osigurati vraćanje u Švicarsku gdje već 13 godina ima izbjeglički status.

„Prije više od tjedan dana Ustavni sud donio je odluku kojom jasno zabranjuje izručenje kurdskog izbjeglice Nurettina Orala Turskoj. Danas je nadležni sud odlučio pustiti Orala na slobodu, nakon što je primio službenu potvrdu Interpola da je tjeralica protiv njega brisana.

Naime, upravo je zbog slučajeva kao što je ovaj, a na poticaj organizacija među kojima je i Centar za mirovne studije, Interpol 2015. omogućio brisanje tjeralica kojima država porijekla izbjeglica zatraži izručenje kako bi se nastavio progon. Nerijetke su situacije u kojima je tjeralica vidljiva samo u određenim državama, no ne i u onoj koja je dodijelila izbjeglički status.

Ovo nije prvi put da su ljudi sa statusom izbjeglice u Hrvatskoj zatvoreni zbog politički motiviranih tjeralica. Sudstvo u Hrvatskoj je u više slučajeva vrlo brzo nakon utvrđivanja zlouporabe puštalo ljude na slobodu, no u ovom slučaju stvarno se pretjeralo“, izvijestio je CMS.