Nekategorizirano, Svijet

Merkel dobitinica Nagrade četiriju sloboda

Nagradu dodjeljuje zaklada bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u četvrtak u nizozemskom Middelburgu ovogodišnju „Four Freedoms Award“ („Nagrada četiriju sloboda“)  koju je dobila zbog svojih zasluga u rješavanju krize u Europi.

Angela Merkel svakodnevno dokazuje koliko joj je humanitarna obveza Europe prirasla srcu“, rekao je na svečanosti dodjele nagrade nizozemski premijer Mark Rutte. On je pritom istaknuo zasluge „svoje drage prijateljice Angele“ u odnosu prema krizama koje posljednjih godina pogađaju Europsku uniju: ukrajinska, financijska i izbjegličke.
Rutte je posebice istaknuo otpor kancelarke Merkel protiv antisilamskih pokreta poput Pegide.
Tijekom dodjele nagrade pred gradskom vijećnicom u Middelburgu okupilo se nekoliko desno-radikalnih aktivista prosvjedujući protiv izbjegličke politike kancelarke Merkel.
Nizozemski desni populist Geert Wilders je preko Twittera izrazio nadu da će „gradonačelinik Middelburga izbaciti Angelu Merkel iz grada“.
„Nagradu četiriju sloboda“ dodjeljuje zaklada bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta i podsjeća na njegove četiri formulirane slobode: slobodu mišljenja, slobodu od nužde, slobodu vjeroispovjesti i slobodu od straha.
Nakon dodjele nagrade Angela Merkel i Mark Rutte su zajedno s brojnim članovima obje vlade otputovali u Eindhoven gdje će se u četvrtak održati nizozemsko-njemačke konzultacije na razini vlada. (Izvor i foto:HINA)