Hrvatska, Nekategorizirano

Zelena akcija: Zagrebačka Gradska uprava namjerava posjeći cijeli drvored u Gajevoj ulici

Održana je tiskovna konferencija Zelene akcije povodom mogućeg rušenja stabala u Gajevoj ulici. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag
Održana je tiskovna konferencija Zelene akcije povodom mogućeg rušenja stabala u Gajevoj ulici. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Aktivisti Zelene akcije u utorak su se oštro usprotivili navodnoj namjeri zagrebačke Gradske uprave da u Gajevoj ulici koja se rekonstruira posječe drvored u cijelosti, te su Gradsku upravu pozvali da promijeni odluku, izmijeni projekt i nađe rješenje za zadržavanje drvoreda jer se, kako su rekli, radi o “fušeraju prilikom realizacije zahvata koji se sada na nesmotren način želi na brzinu ispraviti”.

“Press konferenciju smo sazvali zato jer prijavom građana na naš ‘Zeleni telefon’ i temeljem prijava više osoba iz nadležnih službi Grada Zagreba imamo informaciju da se u Gajevoj ulici namjerava posjeći drvored u cijelosti”, istaknuo je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije na konferenciji za novinare u Gajevoj. Podsjetio je da su prije 15-ak dana uklonjena neka suha stabla koje je trebalo ukloniti i zamijenjena su novim mladicama. Međutim, kaže Ćerimagić, niti 15 dana nakon toga, ovih dana se navodno namjerava posjeći cijeli drvored.

“Nakon što smo izišli na teren i vidjeli kakva je situacija, očito je o čemu se radi. Uslijed neadekvatnih radova spuštena je razina ulice i stabla su, tako reći, ostala visiti u zraku i izgleda da je jedini način na koji Grad namjerava riješiti taj problem je sječom drvoreda”, ustvrdio je. Napomenuo je kako se ovdje ne radi samo o sječi jednog drvoreda, već se radi i o eskalaciji problema u gradu Zagrebu. “U posljednje vrijeme smo svjedočili cijelom nizu ekscesa, koji će na žalost postati pravilo po kojim se upravlja Zagrebom”, rekao je te podsjetio na dva ekscesa na Cvjetnom trgu, vezano za postavljanje terase za kafić i micanje cvijeća, te uništavanje parka na Savici zbog namjere gradnje crkve.

Gordana Klarić iz “Zelenog telefona” rekla je da ih građani zovu i ne da su ljuti, građani su bijesni na gradonačelnika Milana Bandića. “Jučer su zvali. Vidjeli su da nešto nije u redu i počeli su zvati ‘Zeleni telefon’, a nakon toga smo dobili i dojavu od nekih službi i potvrdu da će se sjeći”, istaknula je.

Rekla je kako su građani također ljuti što se ne vraća stablo u Masarykovoj ulici, iako je doneseno rješenje da se vrati još prije par mjeseci. “Međutim, znate svi, a znamo i mi da je vlasnik slastičarne Zagreb prijatelj gospodina Bandića, pa tako sumnjamo da će se uopće i vratiti stablo”, rekla je. “Uglavnom, građanima je više dosta i žele da gradonačelnik prestane i žele da ode. Građanima se pruža prilika da uskoro i promijene gradonačelnika, ako tako nastavi”, poručila je Klarić. (Hina)