Hrvatska, Nekategorizirano

Dan antifašističke borbe obilježen bez državnog vrha

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U šumi Brezovica kod Siska svečano je obilježen Dana antifašističke borbe, 22. lipnja.

Obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana, prenosi HRT.

“Antifašizam je bila borba svih naroda Hrvatske, a vodeću su snagu činili komunisti na čelu s Titom”, izjavio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Franjo Habulin. Kazao je da se “antifašističke borce demonizira”, da se uništavaju spomenici i spomen-ploče, a društvo pred tim zatvara oči. “Nasuprot tome imamo snage da se odupremo tim tokovima. Ne treba nam zajedništvo u laži, nego zajedništvo u borbi za slobodu”, poručio je.

Izaslanica premijera Tihomira Oreškovića, ministrica Dubravka Jurlina Alibegović, kazala je kako Hrvatska stoji pred novim izazovima, kao što su nedovoljno obrazovanje, starenje stanovništva, ekonomska nestabilnost. Rekla je da ti problemi nisu ni blizu grozotama Drugoga svjetskog rata, i kako je danas prilika za zahvalu borcima protiv fašizma koji su se opredijelili za suvremene vrijednosti. “Antifašizam je utkan u Ustav RH, kao i sloboda, ravnopravnost, demokracija i vladavina prava”, kazala je.

Izaslanica predsjednika Sabora akademika Željka Reinera, zastupnica Margareta Mađerić, rekla je da se ne smiju zaboraviti životi ljudi koji su se borili za slobodu. Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kazao je da su se Hrvati odlučno borili protiv fašizma i nacizma, i da se stoga moraju boriti za svoju sadašnjost, ali i budućnost. “Hrvatska ne bi bila ista bez hrvatskih partizana, a NDH je teret koji nas prati i kojeg smo se odrekli”, rekao je Bandić.

Bivši predsjednik Ivo Josipović izjavio je nakon svečanosti da je Hrvatska u posljednjih godinu i pol u stanju društvene regresije, pa, kazao je, “izostanak državnog vrha samo za sebe dovoljno govori”. “Očito su državni čelnici indisponirani posljednjim političkim događanjima”, rekao je Silvano Hrelja, čelnik HSU-a. Radimir Čačić, čelnik Narodne stranke – Reformista izjavio je kako je njegov otac bio član Prvog sisačkog partizanskog odreda te da redovito dolazi u Brezovicu. Dodao je kako Reformisti pripadaju lijevom centru, uz napomenu da su otvoreni za sve moguće razgovore o koaliranju.

U povodu Dana antifašističke borbe u srijedu je na spomen-obilježje na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru vijence položilo izaslanstvo Grada Vukovara, predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, koji je istaknuo kako odaju počast svim žrtvama fašizma, no kako se ne smije dopustiti da se komunizam provlači kroz antifašističku borbu. Dodao je kako je komunizam, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu, nanio mnogo zla.

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe brojna izaslanstva odala su jučer počast te položila cvijeće i vijence na grobljima diljem Hrvatske.