EHO, Nekategorizirano

Inicijativa “Dobrodošli” pisala papi Franji

Inicijativa je papi Franji pismom zahvalila na senzibilizaciji javnosti za ljude koji bježe od ratova i nasilja.
Inicijativa je papi Franji pismom zahvalila na senzibilizaciji javnosti za ljude koji bježe od ratova i nasilja.

“Vaš prijedlog da svaka župa prihvati jednu izbjegličku obitelj u Hrvatskoj nije proveden u djelo, no ima trajni značaj kao usmjerenje za miroljubivo djelovanje u izbjegličkoj krizi. Nažalost, politika premijera Oreškovića ne slijedi taj smjer”, tvrdi Inicijativa u pismu pozivajući papu da svojim autoritetom, u ime građana koji se protive žicama, izolacijama i militarizaciji humanitarne krize, uvjeri hrvatskog premijera da odustane od “represivne politike i mjera” prema izbjeglicama.

“Budite slobodni predložiti mu da se okrene izgradnji kvalitetnih životnih uvjeta i integracijskih mjera za izbjeglice koje će nastaviti živjeti u Hrvatskoj, te da napore uloži u stvaranje atmosfere dobrodošlice. I konačno, da se svi usmjerimo na zaustavljanje rata koji producira svo ovo zlo”, poručuje Inicijativa papi Franji.

Udruga nije uočila bitan angažman da se u Godini Milosrđa vjernička pastva okrene ka ispunjenju djela milosrđa – “Putnika, stranca, primiti”. Podsjeća na papinu izjavu u izbjegličkom centru u Astalli kako “prazni samostani ne služe Crkvi da bi ih pretvorila u hotele i zarađivala novac, već ih treba dati imigrantima”.

Stoga očekuje proaktivniju ulogu Katoličke crkve i njenog duhovnog vodstva u Hrvatskoj u zalaganju za pravo na život i slobodu prisilnih migranata, u propovijedanju i poticanju na djela milosrđa, kao i na međuvjerski dijalog i suradnju s Islamskom zajednicom, poštujući načelo prava na život i slobodu za svaku osobu, neovisno o vjeri i naciji.

Iskustvo rata 90-tih i prolaz izbjeglica kroz Hrvatsku u 2015. godini demantira tumačenja prema kojima izbjeglice predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

“Iako je u zadnjih šest mjeseci većina čelnika Europe kapitulirala pred vlastitim neutemeljenim strahom, nedostatkom empatije i ljudskosti, te izigrala vrijednosti na kojima je stvorena Europa, Inicijativa ‘Dobrodošli’, kao i druge organizacije, uvjerila se i svjedoči da postoji i drugačija, solidarna i humana Europa”, stoji u pismu papi. (Hina)