Aktivizam, Nekategorizirano

Ženska mreža Hrvatske oštro o pokroviteljstvu ginekološkog kongresa

Oštro i sa stavom
Oštro i sa stavom

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske dočekale su u petak, 15. rujna ujutro sudionike/ce ginekološkog kongresa u Topuskom transparentom “Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost” protestirajući zbog, kako tvrde, napada na ustavni poredak održavanjem religijskog skupa o ženskim reproduktivnim pravima pod pokroviteljstvom države, piše Libela.

Podsjetimo, u Topuskom je se održavao trodnevni kongres forenzične ginekologije i perinatologije, čiji je organizator Hrvatsko katoličko sveučilište, dok se kao visoka pokroviteljica navode predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kardinal Josip Bozanić i kontroverzni sisački biskup Vlado Košić.

Aktivistkinje tvrde kako predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović svojim pokroviteljstvom podržava jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena.

– To je grubi napad na ženska prava. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokroviteljstvom nad tim skupom zloupotrijebila svoje ovlasti, umjesto da štiti ustavne vrijednosti – naglasile su iz Ženske mreže Hrvatske.

U petak je u Kući ljudskih prava u Zagrebu održana medijska konferencija kao odgovor inicijative civilnog društva na kongres forenzične ginekologije i perinatologije.

– Poznato je da se Katolička crkva sustavno bori protiv reproduktivnih prava žena stoga bilo kakvo povezivanje institucija Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu – upozorile su aktivistkinje za ženska reporoduktivna prava i stručnjakinje Jasenka Grujić, Bojana Genov, Marijana Bijelić, Dijana Ljubanović i Branka Galić.

Kao kontra Crkvi koja želi zaviriti u naše maternice, pokrenuta i Facebook stranica Biskupima na ginekološki pregled koja poziva korisnike i korisnice da traže savjet od biskupa vezano uz reproduktivno zdravlje i reporoduktivna prava.

Budući da su si ‘crkvenjaci’ uzeli za pravo da razgovaraju i pokušavaju odlučivati o maternicama, a javni ginekolozi su svakako teško dostupni, korisnici društvenim medija su se našalili s ironijom cijele situacije. Oni koji eventualno posjeduju tek teorijska znanja o seksualnosti i ženskom tijelu, odjednom žele odlučivati o istima.

Na Twitteru je posato viralan #BiskupiGinekolozi gdje tviteraši i tviterašice postavljaju niz stručnih, a često i vrlo sarkastičnih pitanja, Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji – od savjeta o seksu preko praktičnih pitanja do dijeljanja zdravstvenih problema.