Nekategorizirano, Stajališta

Roda poziva na bojkot znanstvenog skupa ginekologa i porodničara

Udruga Roditelji u akciji reagirala je na pokroviteljstvo visokih dužnosnika katoličke crkve na I. Hrvatskom kongresu forenzične ginekologije i perinatologije s međunarodnim sudjelovanjem te se osim pokrovitelja obratila i Ministarstvu zdravlja, ali i stranim organizacijama kao što su FIGO Secretariat (UK), International Confederation of Midwives (ICM)
te WHO Regional Office for Europe, Copenhagen.

Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
Sutra, 16. rujna 2016. u Topuskom počinje I. Hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije s međunarodnim sudjelovanjem, čiji su visoki pokrovitelji, uz Predsjednicu Republike Hrvatske i kardinal Josip Bozanić te sisački biskup Vlado Košić. Ova dva vrlo glasna protivnika prava na edukaciju i na dostupnost sveobuhvatne zaštite reproduktivnog zdravlja žena, kao visoki pokrovitelji skupa zasjenili su sam događaj. Odabirom visokih pokrovitelja iz redova Katoličke crkve, organizatori skupa stavljaju sebe, svoje matične zdravstvene ustanove pa i ostale pokrovitelje skupa (posebice krovne organizacije ginekologije i porodništva u Hrvatskoj) pod ogromnu sjenu pristranosti koju si zdravstvena struka ne bi smjela dopustiti.

Ta dva vrlo glasna protivnika ženskog reproduktivnog zdravlja, kojima pritom, s obzirom da su muškarci i žive u celibatu i nisu struke koja se bavi reproduktivnim zdravljem žena (ili se barem ne bi trebali ovom temom baviti), već godinama neumorno i, nažalost, uspješno miniraju pokušaje mladih i žena da dođu do kvalitetnih, znanstveno utemeljenih informacija o reproduktivnom zdravlju, te godinama uspješno sužavaju ženama prostor za odlučivanje o tome koliko djece žele imati i kada, kako žele rađati, gdje i uz koga.

Dajući ovakvim protivnicima prava žena na zdravlje visoko vidljiv položaj i čast otvaranja skupa struke koja pruža skrb isključivo ženama, organizatori skupa krše svako načelo nepristranosti, a svojom šutnjom ostali pokrovitelji, kolegice i kolege potiho daju svoju podršku činjenici da je ginekolozima i porodničarima u Hrvatskoj važnije koketiranje s moćnim institucijama poput Katoličke crkve od profesionalnog integriteta i stavljanja pacijentica i njihovih interesa na prvo mjesto.

Svi ljudi imaju pravo na slobodnu odluku o svim aspektima svog zdravlja pa tako i o reproduktivnom zdravlju. Stoga i žene imaju isključivo pravo odlučivati o vlastitim tijelima. Uloga i dužnost liječnica i liječnika jest da ženama pružaju potpune, nepristrane informacije na kojima korisnice zdravstvenih usluga onda temelje svoje odluke.

Nažalost, odluka o odabiru visokih pokrovitelja – istaknutih pripadnika vjerske institucije, koja je vrlo moćna i bogata te koja zadnjih godina užurbano i snažno nameće svoju agendu vezanu uz oduzimanje prava ženama na odlučivanje o svom reproduktivnom zdravlju, zasjenjuje znanstveni aspekt ovog skupa, te dovodi stručnost i nepristranost liječnica i liječnika u pitanje.

Medicina bi trebala biti znanost koja nije podložna modi i hiru, no u ovom slučaju, stručna društva i vodeći stručnjaci za ginekologiju i porodništvo u Hrvatskoj odlučili su da će se odmaknuti od znanosti da bi se dodvoravali velikoj, moćnoj organizaciji koja žarko želi kontrolirati sve aspekte reproduktivnog zdravlja žena, posebice kad je u pitanju začeće i rađanje.

Kao i do sad, svaka žena koja koristi zdravstvenu skrb ginekologa i porodničara u Hrvatskoj, morat će se zapitati radi li ta osoba u njenom najboljem interesu. Očito je da će danas i u budućnost mladi i žene u Hrvatskoj i dalje teško ili nikako dolaziti do kvalitetnih informacija vezanih uz spolno zdravlje, da će i dalje teško dolaziti do kontracepcije, da će žene morati plaćati mito i putovati na udaljena mjesta kako bi ostvarile prekid trudnoće na zahtjev, da će parovi kojima je to potrebno i dalje teško liječiti neplodnost, da će informirani pristanak žena u trudnoći i porodu i dalje biti zanemaren, i da će žene koje biraju porod izvan rodilišta na temelju znanstvene činjenice da je taj isti porod uz stručnu skrb siguran za nju i za njeno dijete, i dalje rađati u ilegali jer se usuđuju prkositi moćnim strukturama.

Naprosto, visoki dužnosnici i moćne institucije i dalje će odlučivati o tome kada i koliko će žena rađati, umjesto da to bude osnovno ljudsko pravo svake žene – da ona odlučuje o svom obiteljskom životu.

Pozivamo sudionike I. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije da bojkotiraju otvorenje skupa, te da svojom (ne)prisutnošću pošalju organizatorima skupa, ali i organizacijama koje se smatraju pozvanima utjecati na tuđe zdravstvene odluke, da pojedinci u struci ipak iza toga ne stoje.

Udruga Roda