Nekategorizirano, Stajališta

Zelena akcija i Pravo na grad: I sud je potvrdio da je naplata odvoza otpada u Zagrebu nezakonita

foto HINA / Zelena akcija / mm
foto HINA / Zelena akcija / mm

Udruge Zelena akcija i Pravo na grad istaknule su u ponedjeljak kako je i Sud potvrdio da je naplata odvoza otpada u Zagrebu nezakonita, te su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću poručile da “prestane pljačkati građane”.

Udruge izražavaju zadovoljstvo odlukom Upravnog suda u Zagrebu koji je, kako kažu, “prošlog tjedna presudio u korist građana nezadovoljnih višegodišnjom štetnom naplatom odvoza otpada u Zagrebu”. Podsjećaju kako godinama upozoravaju da Zagrepčani plaćaju previsoke račune za otpad kojeg niti ne proizvedu jer često spremnike za otpad niti ne napune do kraja, a naplaćuje im se odvoz punog volumena spremnika.

“Presuda Upravnog suda je dokaz tome i zahtjev gradskim vlastima da hitno osiguraju pravednu naplatu po stvarno proizvedenoj količini otpada te da poboljšaju uslugu tako da građani/ke mogu jednostavno odvojiti otpad i da im se to u konačnici kroz pravednu naplatu isplati”, istaknuli su u priopćenju Zelena akcija i Pravo na grad. Podsjećaju kako su u prosincu prošle godine prosvjedom ispred zgrade Gradske uprave od gradskih vlasti tražili da promijene naplatu odvoza otpada koji se bazira na, kako kažu, “izmišljenom fiksnom volumenu spremnika za miješani otpad i fiksnom broju odvoza koji ne odgovaraju potrebama građana”.

“U takvom sustavu većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede”, ističu udruge. Kaže kako je tu odluku gradonačelnik Bandić donio uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i do danas se sustav naplate nije unaprijedio. “Uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora nastavili su se paušalni potezi vezani za naplatu odvoza otpada, koji su doveli do toga da je Zagreb pretrpan smećem. Sve navedeno pokazuje da gradonačelnik Bandić nastavlja s bezuspješnom i štetnom politikom gospodarenja otpadom, što je počelo prepoznavati i sve više građana”, ističu udruge.

Osim, kako kažu, “štetne i nezakonite naplate, građani također i dalje nemaju mogućnost lako i jednostavno odvajati otpad”. Naime, pojašnjavaju, “nastavlja se neefikasan sustav odvajanja bez ikakve kontrole u malobrojnim spremnicima raštrkanim po gradu. Građanima nisu osigurani dodatni spremnici za odvajanje otpada na kućnom pragu”.

Zelena akcija i Pravo na grad kažu da bi “takva nebriga gradske vlasti”, mogla uskoro rezultirati novim povećanjem iznosa na računima građana zbog neispunjenja EU ciljeva odvajanja te smanjenja odlaganja na odlagalište otpada Jakuševec.

Zatražili su od gradskih vlasti i Čistoće da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada te Zagrepčanima nepravedno i nezakonito naplaćivati otpad koji uopće nisu niti proizveli.

“Tražimo da se građanima osigura naplata prema stvarno proizvedenoj količini miješanog otpada i spremnici za odvajanje reciklanata i biootpada na kućnom pragu – u okviru ili ispred zgrade/kuće. Na taj bi se način uspostavila kvalitetna i pravedna naplata te bi se građanima omogućilo samostalno formiranje mjesečnih računa kroz odvajanje otpada. Građani koji bi odvajali više otpada posljedično bi imali manje miješanog otpada te shodno tome i niže mjesečne račune”.

Zelena akcija i Pravo na grad tvrde da bi takav sustav omogućio i smanjenje neefikasnih “zelenih otoka” udaljenih od samih kućanstava te ubrzano povećanje količine odvojeno skupljenog otpada, čime bi se izbjegle kazne EU za nepostizanje ciljeva odvojenog skupljanja.