Aktivizam, Nekategorizirano

Aktivisti poručili gradskim zastupnicima da ne podrže prijedlog proračuna za 2017.

Na fotografiji Teodor Celakoski, Željka Leljak Gracin. foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ / ml
Na fotografiji Teodor Celakoski, Željka Leljak Gracin. foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ / ml

Desetak aktivista udruga Pravo na grad i Zelena akcija u utorak su prije početka sjednice Gradske skupštine na kojoj će se odlučivati o usvajanju proračuna Grada Zagreba za 2017. teškog 7,5 milijardi kuna, apelirali na gradske zastupnike da ne podrže taj prijedlog proračuna gradonačelnika Milana Bandića.

Aktivisti su na ulazu u zgradu Gradske skupštine istaknuli dva velika transparenta na kojima je pisalo: “Ne dajte mu još jedan proračun” i “Zagreb: Europska prijestolnica smeća”.

Teodor Celakoski iz Prava na grad je izjavio da su se aktivisti okupili da bi od gradskih zastupnika zatražili da ne podupru izglasavanje proračuna za 2017. “U zadnjih 16 godina Milan Bandić na čelu Grada Zagreba imao je preko 150 milijardi kuna kumulativnog proračuna Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, a da pritom nije riješio ni jedan bitni infrastrukturni problem ovog grada”, istaknuo je Celakoski.

Kazao je da prije svega misle na pitanje gospodarenja otpadom. “Dakle, infrastruktura za gospodarenje otpadom nije uspostavljena, a ovaj proračun ne govori ništa o unaprjeđenju te infrastrukture, a kamoli o riješevanju ovog urgentnog kritičnog pitanja. U zadnjih 16 godina Bandić nije bio u stanju dati odgovore na ključna infrastrukturna pitanja u Gradu Zagrebu”, istaknuo je.

Naveo je da je takvo ključno pitanje vodoopskrba, te je rekao kako je “plasman obveznica na Londonskoj burzi bio opravdan time da će se ulagati u vodoopskrbnu infrastrukturu, a od toga nije bilo ništa u zadnjih 16 godina.”

Dakle, kaže Celakoski, imamo situaciju da se ponovno namjerava izglasati proračun koji je predizborni, koji služi političkim dogovorima, koji zapravo podilazi političkim partnerima, a čak ne toliko niti građanima.

Poručio je da se oni suprotstavljaju donošenju takvog proračuna i pozivaju gradske zastupnike da mu ne daju još jedan proračun, jer je 16 godina bilo dovoljno.

“Ovo je bila prilika da se deklarativne opozicije u gradu Zagrebu pokažu na djelu, da se (pokažu) oni koji su prije 20 dana govorili o tome da je teško da će se u 15 dana ovaj proračun pretvoriti u razvojni proračun. On je nabubrio radi klijentalizma, političkih kupovina. Mi smo protiv takvog upravljanja Gradom – 16 godina nismo vidjeli bitan pomak u ključnim servisima i ključnom unaprjeđenju infrastrukture grada Zagreba. Zbog toga tražimo od zastupnika da mu ne daju još jedan proračun”, istaknuo je Celakoski.

Predsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin rekla je da oni godinama imaju prosvjedne akcije vezano za gospodarenje otpadom u Zagrebu jer smatraju da već 16 godina Grad Zagreb vodi sasvim promašenu politiku gospodarenja otpadom što znači da mu nije nikada bilo u interesu i uglavnom nikada im nije bio važan građanin Zagreba nego su se jednostavno gurali megalomanski projekti kao što je spalionica, umjesto da se vodila sustavna politika gospodarenja otpadom kojoj bi u centru bio građanin i kojima bi se građanina olakšalo odvajanje otpada i recikliranje a ne tehnologije koje druge zemlje napuštaju.

Podsjetila je da je nedavno donesena presuda na Upravnom sudu gdje je utvrđeno da je protuzakonita naplata zbrinjavanja otpada u gradu Zagrebu koja se naplaćuje prema kvadraturi, kao da otpad proizvode kvadrati, a ne ljudi. Rekla je da udruge već godinama govore da treba napustiti takav sustav.

“Apeliramo na gradske zastupnike da ‘okrenu novu stranicu’, simbolički tako da sada ne podrže proračun jer smatramo da iako su neka sredstva povećana za otpad u ovom proračunu da to neće bitno promijeniti ovu situaciju koja je bezizlazna već 16 godina. Smatramo da Grad Zagreb i svi mi ponosimo da devetu godinu imamo najljepši advent, a s druge strane osvojili smo antinagradu – a to je da smo ‘europska prijestolnica smeća’, jer prema izvještaju Europske komisije za 2015. mi smo na samom dnu što se tiče recikliranja i odvajanja otpada”, rekla je.

(Hina)