Aktivizam, Nekategorizirano

Novi prosvjed na prozorima i balkonima protiv Bandića 

Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju sve građanke i građane Zagreba da u petak, 17. travnja u 19:00 sati izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću – dosta je!
Zagreb je pogođen ne samo pandemijom, već i posljedicama razornog potresa, a vodi ga gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji iz dana u dan pokazuje kako nije dorastao nositi se s aktualnom kriznom situacijom, dovodeći naše živote i budućnost grada u još veću opasnost. Bandićevo općenito nesnalaženje, osobito sada u kriznoj situaciji, jasno pokazuje kako mu nije mjesto na čelu glavnog grada.

Stoga, udruge pozivaju sve koji žive u Zagrebu da, kao i prije desetak dana, ponovno na svojim balkonima i prozorima iskažu svoje nezadovoljstvo i time podrže sljedeće zahtjeve:

  • Svima koji su u potresu izgubili dom, Grad mora osigurati smještaj u stanovima kojima upravlja;
  • Obnova mora biti pravedna, sustavna, transparentna i najbrža moguća. Ne smije se dopustiti špekulacija i zarada na muci pogođenih građana i građanki;
  • U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti stručna udruženja i poštivati njihove zahtjeve;
  • U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika.

Ovakvi prosvjedi nastavak su velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića održanog 1. veljače kad se protiv gradonačelnika Bandića i donošenja njegova GUP-a (Generalnog urbanističkog plana) okupilo preko 20.000 građanki i građana. Tada je gradonačelnik poslao gradsku Čistoću da šmrkovima omete legitimne zahtjeve prosvjednika za život u boljem i pravednijem gradu. Na kraju, prosvjednici su omeli Bandića te je u Gradskoj skupštini srušen njegov skandalozan GUP, što je bio jedan od najvećih poraza aktualnog gradonačelnika u ovih 20 godina.

Kako trenutno zbog zaštite javnog zdravlja nije moguće organizirati prosvjed na javnom prostoru, udruge pozivaju stanovnike Zagreba da otpor gradonačelniku pokažu s prozora i balkona. Nakon prošlog ovakvog prosvjeda, policija je upozorila organizatoricu kako će idući put biti sankcionirana zbog narušavanja javnog reda i mira. Ne želimo pristati na situaciju u kojoj su mirni prosvjedi podložni prekršajnim kaznama, dok istovremeno živimo u gradu u kojem gradonačelnik slobodno i sustavno ugrožava naše zdravlje i živote.

Facebook događaj novog prosvjeda nalazi se OVDJE.