Aktivizam, Nekategorizirano

Europska prijestolnica smeća

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije izveli su prosvjednu akciju ispred zgrade Gradske uprave
Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije izveli su prosvjednu akciju ispred zgrade Gradske uprave

Zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada Europska komisija je u svom izvještaju iz 2015. Zagreb smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada.

Zbog toga su aktivisti i aktivistice Prava na grad i Zelene akcije izveli prosvjednu akciju ispred zgrade Gradske uprave gdje su došli s kamionom punim vreća s lažnim novcem koje su rasipali noseći maske s likom Milana Bandića uz isticanje transparenta “Zagreb: europska prijestolnica smeća”. Ovom su akcijom upozorili da su u posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnika Bandića na zagrebačko odlagalište otpada bačene milijarde kuna našeg novca. Ne samo da Grad namjerava nastaviti s takvom praksom, nego ima u planu potrošiti još gotovo 3 milijarde kuna na izgradnju spalionice u kojoj bi se sav taj vrijedan otpad spaljivao i koja bi štetila i ljudima i okolišu.

Nedavnim smanjenjem broja odvoza miješanog otpada bez unaprjeđenja sustava odvajanja i režimom naplate koji opet nije osigurao da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada, smeće nam je došlo do grla. U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Takav sustav odvoza je nepravedan, a Visoki upravni sud nedavno ga je proglasio i nezakonitim.

– U dosadašnjih 16 godina gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem nije bila u stanju stvoriti sustav gospodarenja otpadom na korist stanovnika Zagreba, pa ne vjerujemo da će to učiniti ni ubuduće. Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima. Od svih političkih aktera koji će se kandidirati na lokalnim izborima tražimo da u svojim programima daju prioritetno mjesto alarmantnom stanju s otpadom i inzistiraju na financijski, društveno i okolišno održivim rješenjima koja su već provjerena i uspješno funkcioniraju diljem Europe kroz model odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada – stoji u priopćenju Zelene akcije.