Aktivizam, Nekategorizirano

Zagreb #smrdi! Smeće nam je do grla!

zeleni_crZelena akcija poziva sve građane/ke da im šalju fotografije problema s kojima se susreću bilo da je riječ o spremnicima za otpad koji su previše udaljeni i pretrpani zbog neredovitog odvoza i nedostatka kontrole, računima koji su nejasni i izmišljeni, kamionima Čistoće koji otpad sa zelenih otoka pokupe u isti kamion i pomiješaju itd.

– Zbog loših eksperimenata gradskih vlasti, Zagreb je najgora metropola u EU po odvajanju i recikliranju otpada, a razbacano smeće i brojni drugi problemi mogu se vidjeti na svakom koraku.

U ovoj on-line akciji možete sudjelovati na način da fotografirate takve slučajeve te nam ih pošaljete na facebook profil: Zagreb: europska prijestolnica smeća ili objavite* na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) sa oznakom #Smrdi. Uz objavljenu fotografiju možete napisati i o kojoj lokaciji se radi.

Želimo prikupiti što više konkretnih primjera gdje je građanima_kama onemogućeno kvalitetno zbrinjavanje otpada zbog eksperimenata i nemara gradskih vlasti te od njih zatražiti da nakon dugogodišnje bezuspješne i štetne politike gospodarenja otpadom napokon učine korak naprijed. Poručimo da ne želimo da Zagreb bude europska prijestolnica smeća kojom je proglašen prošle godine, već kvalitetan sustav u kojem se otpad kvalitetno odvojeno prikuplja i reciklira dok se mjesečni računi pravedno izračunavaju prema količini, umjesto da se nameću proizvoljno po volji gradskih vlasti.

Najbolje fotografije javno ćemo koristiti kako bismo prikazali neadekvatan sustav gospodarenja otpadom, bez navođenja vaših imena.

Ovo je nastavak naše prošlogodišnje online akcije tijekom koje su nam građani i građanke slali_e fotografije slučajeva u Zagrebu gdje su kontejneri ili kante za otpad pretrpani sa smećem te izazivaju neugodne mirise i narušavaju izgled grada. Nažalost se od tada pomak nije dogodio pa ćemo ponovo glasno zahtijevati promjene – ističu u Zelenoj akciji.