Hrvatska, Nekategorizirano

Razvrstavanjem otpada može se uštedjeti

otpad_crU kontejneru za papir, miješani komunalni otpad. Žuti kontejner za plastiku prepun kartona, a u zelenom, osim stakla nađe se poneka plastična boca. Slike su to s kojima se svakodnevno susreću djelatnici omiškog komunalnog poduzeća Peovica. Nesavjesnim građanima teško je objasniti, da krivo sortirani otpad, osim što uzrokuje dodatni posao i probleme djelatnicima, ujedno i košta komunalno poduzeće. Obveza Hrvatske je da do 2020. godine postigne 50% odvojenog prikupljenog otpada, u protivnom slijedi plaćanje penala Europskoj komisiji, koje će biti vidljivo i na računima kućanstava, piše DW.

U omiškoj Peovici su međutim optimistični, nadaju se da penala neće biti. U posljednje tri godine uzeli su stvar u svoje ruke i krenuli u realizaciju osam projekata od kojih je pet sufinancirano bespovratnim sredstvima fonda za zaštitu okoliša.

– Zakon o održivom gospodarenju donesen je u jesen 2013. godine. To je poprilično kasno s obzirom na uvjetovanja Europske unije, no mi smo u akciju krenuli i prije donošenja zakona, budući da smo kao i mnogi gradovi i općine imali lošu startnu poziciju – objašnjava nam u razgovoru za DW direktor komunalnog poduzeća Peovica, Omiš, Leonardo Ljubičić. U tom periodu do danas uspjeli su, kaže Ljubičić, postići ono što im se u početku činilo nezamislivo.

– Raspolagali smo sa 650 cinčanih kontejnera od kojih je 250 bilo probušeno. Kupili smo 6 vozila, 400 novih spremnika, od toga 80 zelenih otoka, čipove za kante, mobilno reciklažno dvorište koje je vrhunac tehnologije – pojašnjava Ljubičić, nadajući se kako će i onaj najteži dio posla koji je pred njima također uspješno riješiti.

Omiška Peovica može se pohvaliti da je prva u Hrvatskoj dobila sredstva iz EU fonda Konkurentnost i kohezija, za izgradnju reciklažnog dvorišta. Samo prikupljanje dokumentacije zbog birokracije i imovinsko-pravnih odnosa trajalo je godinu i pol dana, ali onda su spremni dočekali ponovno otvaranje natječaja i dobili svojih dva milijuna i 263 tisuće kuna. Zahvaljujući tome, građani Omiša, ali i susjednih općina, moći će besplatno odlagati više od 20 raznih vrsta otpada.

Nadaju se da će se time smanjiti nezakonito odlaganje glomaznog otpada koje je često vidljivo uz prometnice u okolici. Ovakva investicija trebala bi rezultirati većim brojem razvrstanog otpada, što ponovno znači manje plaćanje rente za korištenje Karepovca, odnosno Regionalnog centra za obradu otpada u Lećevici. Tada se može računati i na poticajnu naknadu predviđenu spomenutom Uredbom za smanjenje količine nerazvrstanog otpada.

– Da se na smeću može i zaraditi, možda mnogima zvuči nemoguće, ali mi za svaki uredno razvrstani, otpremljeni kontejner dobijemo naknadu – kaže Ljubičić napominjući kako je na žalost takvih slučajeva još uvijek malo. Zbog toga najteži dio tek slijedi, a to je edukacija građana.

– Zaposlit ćemo studente, da stoje pored kontejnera i pokazuju što treba učiniti, dijeliti letke, postavljati jumbo plakate – objašnjava dalje Ljubičić kako je to jedini način da projekt razvrstavanja otpada, koji sada rijetki poštuju, i u praksi zaživi. Građani koji žive na širem omiškom gradskom području uskoro će moći odlagati smeće u čipirane kante, a naplaćivat će im se svako pražnjenje istih.

– I tu smo spremni na najgori scenarij, odlaganja smeća u tuđe kante ili ostavljanja po okolišu. Ali većim kontrolama nadamo se da ćemo i tome stati na kraj – pojašnjava Ljubičić kako se u dosadašnjem radnom iskustvu nagledao kreativnih ideja građana.

Puno je još posla i ideja. U probni rad ovih dana puštaju i aplikaciju na kojoj će se moći pratiti informacije vezane uz odvoz otpada, a uskoro će aplicirati za gradnju kompostane koja bi bila prva u Dalmaciji. Sve navedeno nije nemoguće realizirati, naglašava Ljubičić. Jedan od pozitivnih primjera u Hrvatskoj, od kojih su Omišani učili, je grad Crikvenica koji ovakav sustav gospodarenja ima odavno.

– Grad koji svoju budućnost bazira na turizmu mora dati sve od sebe da bude uredan i čist, što je u ljetnim mjesecima kada se broj stanovnika udvostruči, zaista teško. No, sve počinje u svijesti građana. Kada svatko krene samo sa svojim kućanstvom rezultati će vrlo brzo biti vidljivi – zaključuje Ljubičić.