Hrvatska, Nekategorizirano

Glazbena škola u Varaždinu – Jedina glazbena škola u Hrvatskoj u Erasmusu+

Glazbena škola u Varaždinu ove je godine jedina glazbena škola u Hrvatskoj u programu mobilnosti Erasmus+ EU-a i njezini će se učenici školovati na “School for Young Talent” koja djeluje u sklopu institucije “Royal Conservatoire The Hague” – Koninklijk Conservatorium u Nizozemskoj.

Naime, usprkos pandemiji koja je na kratko odgodila planirane projekte, Glazbena škola u Varaždinu aplicirala je na natječaj Agencije za mobilnost i programe Europske unije s projektom pod nazivom “Talentom do izvrsnosti – postajanje glazbenikom” koji je ta agencija i odobrila.

Tako će kao jedina glazbena škola u Hrvatskoj sudjelovati u programu mobilnosti Europske unije (EU) Erasmus+, priopćila je u srijedu Glazbena škola u Varaždinu.

Sličan cjelovit integrirani nastavni proces u obje škole

Time je učenicima viših razreda varaždinske srednje Glazbene škole omogućeno da upoznaju i sudjeluju u radu nizozemske “School for Young Talent”.

Ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić objasnio je da su “School for Young Talent” pri Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu odabrali zato što je to jedna od rijetkih glazbenih škola s programom sličnim programu njihove škole.

Jer, kako je rekao Matačić, mnoge srednje glazbene škole u Europi su pod osnivačem privatne ili lokalne uprave i te institucije obično nude samo kurikulum glazbenih tečajeva / predmeta. S druge pak strane, varaždinska Glazbena škola i “School for Young Talent” institucije su koje svojim studentima pružaju cjelovit integrirani nastavni proces.

“To je vrlo važno za mlade glazbenike jer nudi cjelokupni razvoj njihovih umjetničkih i intelektualnih kapaciteta kroz identifikaciju s institucijom koju pohađaju”, istaknuo je Matačić.

U Glazbenoj školi u Varaždinu vjeruju da će ovom mobilnošću njihovi učenici dobiti uvid u glazbeno obrazovanje neke druge zemlje, upoznati se s novom kulturom, tradicijom i jezikom, stvoriti nova prijateljstva, ali i steći nove vještine i kompetencije važne za njihov muzički, ali i osobni razvoj.

Kvalitetno obrazovanje i suradnja

Od osnutka Glazbena škola u Varaždinu važna je obrazovna ustanova specijalizirana za poučavanje, usavršavanje i istraživanje glazbe, te je kulturno središte Varaždina i Varaždinske županije.

Kako je istaknuto, škola ustraje na konceptu kvalitetnog obrazovanja uz naglasak na vizionarskom vodstvu među svim ostalim pedagoškim aspektima. To pak implicira da prepoznaje važnost izgradnje suradnje s istaknutim pojedincima i institucijama pa je Glazbena škola u Varaždinu kontinuirano otvorena za različite načine suradnje.

Objašnjeno je kako, pritom, suradnja na individualnoj razini pretpostavlja kontakte između rezidentnih nastavnika i njihovih kolega s različitih obrazovnih institucija i sveučilišta u zemlji i inozemstvu, kao i slobodnih umjetnika. Tako se kao prioritet redovito postavlja očuvanje visokih standarda u redovnom obrazovanju i obogaćivanje cjelokupnog obrazovnog procesa različitim oblicima suradnje.

Navedeno je kako najstariji nizozemski konzervatoriji “Royal Conservatoire The Hague” od osnutka 1826. teži pak povezati tradiciju i inovativnost u kulturi i obrazovanju, a uskoro će se preseliti u novoizgrađeni kulturni i obrazovni kompleks Den Haaga “Amare” .

Desetljećima se taj konzervatorij zauzima za najvišu kvalitetu u obrazovanju, njegovi nastavnici su međunarodno poznati glazbenici, a tradicija i vještina jednako su važni kao i eksperiment i inovacija.

Konzervatorij obuhvaća sve stupnjeve obrazovanja, a kako je istaknuto, za takvo ustrojstvo se zauzima i Glazbena škola u Varaždinu. (Hina)