Hrvatska, Nekategorizirano

Visoke kazne za neodvajanje otpada

smece_crKakve će biti kazne za one gradove koji ne uvedu kante za odvojeno prikupljanje otpada, te hoće li kazne plaćati i građani, bila je tema HRT-ove emisije Otvoreno u ponedjeljak, prenosi SEEbiz.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako su sve jedinice lokalne samouprave obveze uvesti kante za odvojeno prikupljanje otpada od početka veljače iduće godine. Novom uredbom, rekao je ministar, otpad se veže uz volumen.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić izjavila je kako Zagreb trenutno odvaja 33 posto otpada te da će u potrebnim rokovima ‘bez problema’ doći do 50 posto. Najavila je i kazne za one građane koji ne budu odvajali otpad.

– Za Zagrepčane koji otpad ne budu odvajali, predviđene su kazne u iznosu od tri tisuće kuna’, rekla je Jozić i dodala kako ipak ne očekuje da će policajci čuvati spremnike za otpad.

Inspekcije će, prema njenim riječima, obavljati komunalni redari, a kazne se neće izricati dok se ne utvrdi tko nije odvojio otpad.