Aktivizam, Nekategorizirano

Rijeka ustaje! Protiv nasilja prema ženama

rijeka-protiv-nasilja-nad-ženamaDana 14. veljače u 12 sati, na Kazališnom trgu (ispred HNK Ivana pl. Zajca) obilježava se V-Day, tijekom kojeg se diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Svrha ove akcije, kojoj je moto: “Drum! Dance! Rise!”, je da se kroz pjesmu i ples ukaže na problem nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima je već tri godine za redom i Rijeka.

Ove godine Rijeka će ponovno biti dio najjačeg globalnog pokreta protiv nasilja prema ženama, a događaj pod nazivom “Rijeka ustaje!”, u organizaciji udruge PaRiter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, održat će se u srijedu, 14. veljače, u 12 sati. Kao i prethodnih godina, i ove ćemo upozoriti na važnost ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija).

Koncept One Billion Rising akcije sastoji se od jednostavne plesne koreografije na pjesmu ‘Break the Chain’. Ples će, na Kazališnom trgu, predvoditi članovi/ce plesne skupine Flame, a uz njih će zaplesati i članovi/ice nevladinih organizacija, volonteri i volonterke te suradnici i suradnice. Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani građani i građanke da dođu u srijedu na Kazališni trg te plesom jasno poruče “Ne!” nasilju prema ženama.