Aktivizam, Nekategorizirano

U Rijeci niz događanja povodom Međunarodnog dana žena

Udruge SOS Rijeka – Centar za ljudska prava i nenasilje te Udruga za ljudska prava i građansku participaciju u suradnji s partnerima organiziraju niz događanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Projekcija filma: Protuudar Na Pravo Na Pobačaj U Europi bit će održana u srijedu, 4. ožujka s početkom u 18.30 sati u Domu kulture Čavle. Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta „Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“ čiji akteri djeluju i u Republici Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način se ultra-konzervativne organizacije mobiliziraju i tajno financiraju od strane tajkuna i oligarha kako bi ograničavale ljudska prava u Europi i urušavale liberalne demokratske poretke. Projekciju dokumentarnog filma organizira Forum žena SDP Čavle i Pariter. Ulaz je besplatan.

Svjedočimo porastu rodno uvjetovanog nasilja, porastu brutalnosti nasilja i visokoj stopi femicida, koji čini trećinu svih ubojstava. Ženama se šalje poruka da nisu vrijedne sustavne zaštite, a nasilnicima da imaju pravo premlaćivati, zlostavljati i ubijati. Ginekološka zaštita žena je na sramotno niskim razinama, nasilje pri porodu je normalizirano i pitanje prava na pobačaj je svedeno na ideološku raspravu, dok se u stvarnosti radi o pitanju zdravlja žena.

U samo zadnjih nekoliko tjedana diljem Hrvatske dogodio se niz svirepih ubojstava žena: jedna je djevojka ubijena u vlastitom domu na Lošinju, druga djevojka je ubijena i ostavljena zamotana u tepih u Novom Zagrebu, u Međimurju je 37-godišnju ženu premlatio i ubio njen partner. U prethodnoj godini ubijeno je trinaest žena. Ima pregršt razloga za doći na Noćni marš za Osmi mart 2020 – Rijeka! Noćni marš kreće u nedjelju, 8. ožujka u 18 sati s Konta (Rijeka, Titov trg). Javna akcija izrade transparenata bit će održana u četvrtak, 5. ožujka u 16 sati u prostorijama udruge SOS Rijeka (Rijeka, Verdijeva 11).

Nakon prosvjeda slijedi SlušaONA (Noćni marš after party) u Palachu (Rijeka, Kružna 8), s početkom u 19.30 sati. Glazbu će puštati Tužna sestra, Vladimira Nadzor i Korona Venus, a na listi će se naći samo najbolja ljudskopravaška i zagovaračka glazba. Organizatori ovog događanja su Građani i građanke Rijeke u suradnji s Omladinskim kulturnim centrom Palach.
Na SlušaONi će biti moguće saznati i sve informacije o predstojećem Hodu za slobodu, koji će biti održan u Rijeci u svibnju 2020.

U ponedjeljak, 9. ožujka u 19 sati dođite saznati odgovor na vječno pitanje – Što žene (stvarno) žele?! PUB KVIZ – Što žene (stvarno) žele?! bit će održan u Bačvi (Rijeka, Dolac 8). Skupite ekipu do 5 članova i prijavite se na centar@sos-rijeka.org do nedjelje, 8. ožujka. Pub kviz organiziraju SOS Rijeka i PaRiter u suradnji s INTIMINOM.