Hrvatska, Nekategorizirano

Riječki Noćni marš: ‘Nije važno gdje sam bila, što sam obukla, jesam li pila…’

“Neposlušne žene stvaraju povijest”, “Svoga tijela Gospodarica”, “Stop femicidu” i “Solidariziraj se” – samo su neki od transparenata kojima su prosvjednici izrazili podršku ženama žrtvama nasilja i zalaganje za ravnopravnost u društvu, prenosi Novi list.

U Rijeci je održan Noćni marš za Osmi mart 2020., u organizaciji Udruge SOS Rijeka – Centra za ljudska prava i nenasilje te Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Za ženska prava i zaštitu žena od nasilja mnoštvo prosvjednica i prosvjednika marširalo je od Konta, preko Korza, do Trga 128. brigade HV-a uz poruku: “Progovori! Nemaj srama! Nisi kriva, nisi sama!”.

Tihana Naglić i Marinela Matejčić iz Udruge PaRiter te Lorena Zec iz Udruge SOS Rijeka prosvjed su započele čitanjem novinskih naslova o slučajevima nasilja nad ženama koji su se u Hrvatskoj dogodili od sredine do kraja 2019. godine, te su osvijestili prisutne o količini slučajeva zlostavljanja žena i ugnjetavanja njihovih prava.

“Nije važno gdje sam bila, što sam obukla, jesam li pila! Kriv si ti!”, “Tijesto i revolucija se dižu čak i kad je južina”, “Kad nepravda postaje zakon, otpor postaje dužnost!”, “Neposlušne žene stvaraju povijest”, “Svoga tijela Gospodarica”, “Stop femicidu” i “Solidariziraj se” – samo su neki od transparenata kojima su prosvjednici izrazili podršku ženama žrtvama nasilja i zalaganje za ravnopravnost u društvu.