Hrvatska, Nekategorizirano

Zahvaljujući projektu Odašiljač krenule nove emisije na Radio Roži 

Radio Roža od prošloga tjedna krenuo je s emitiranjem novim emisija, pripremljenih u okviru projekta “Odašiljač”. U prošli ponedjeljak, 22. ožujka, u 12:00h krenula je emisija Školica, u srijedu emisija SOS, a u petak je krenula emisija Nevidljive, sve će se emitirati u dvotjednom terminu, s jednom reprizom.

Projekt ”Odašiljač” ugovoren je za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda prošle godine u okviru poziva Mediji zajednice, okupio je  novinare iz tri partnerske udruge (Udruga Ri Rock, Udruga SOS Rijeka te Udruga Pariter) s ciljem izgradnje stručnih kadrova koji će adekvatno izvještavati o ranjivim skupinama unutar tri radijske emisije koje će se emitirati na internetskom riječkom radiju zajednice (Community radio) – Radio Roži (radio-roza.org).

Od početka provedbe projekta, 21. kolovoza 2020., održano je 14 edukacija koje su za cilj imale upoznati i osposobiti medijske djelatnike za izvještavanje o ranjivim skupinama u društvu (od pitanja rodnog, seksualnog, obiteljskog i drugih vrsta nasilja, do izvještavanja o djeci i mladima, te pripadnicima nacionalnih manjina i ostalih ranjivih skupina).

Edukacije su vodili stručnjaci s raznih područja, od predstavnika dječjih domova, sudskih suradnika, do udruga koje niz godina rade s ranjivim skupinama. Po završetku edukacija, medijski djelatnici su krenuli osmišljavati svoje emisije (ukupno 105 epizoda, po 35 za svaku emisiju).

Udruga Ri Rock uređivat će emisiju Školica koja će progovoriti o problemima djece i mladih u različitoj obrazovnoj dobi. Osim tema povezanih sa samim školovanjem (bullying, poteškoće s učenjem), obradit će se i teme vezane uz obiteljski život (problemi u ponašanju, zanemarivanost od strane roditelja, popravne institucije) te svakodnevne aktivnosti (pronalazak zaposlenja, hobiji). Cilj emisije je osvijestiti javnost o problemima djece i mladih, njihovom pogledu na svijet i percepciji stvarnosti.

Udruga ‘’PaRiter uređivat će emisiju Nevidljive koja će obrađivati teme iz područja rodne ravnopravnosti i reproduktivne pravde. Kroz razgovore sa ženama otvorit će se aktualne teme iz politike, kulture i ekonomije iz pozicije rodne ravnopravnosti te omogućiti sudjelovanje ženama različitih profila, profesija i stupnja obrazovanja, a sve kako bi se aktivno radilo na uključivanju socijalno osjetljivijih skupina u javni i društveni život i kako bi se neispričanim pričama dala platforma za zahtijevanje promjena

Udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava uređivat će emisiju “SOS”. Emisija će otvoriti teme vezane uz pružanje primarne pravne i psihološke pomoći žrtvama svih oblika nasilja, od vršnjačkog, seksualnog nasilja do mobbinga i bullyinga. Emisija će dati priliku da žrtve nasilja svjedoče o svojim traumatskim događajima, i anonimno ako to žele, te da vlastitim javnim iskazom počnu borbu za svoja prava. Izlazak u javnost s vlastitom pričom zasigurno znači aktualizaciju sebe, početak borbe za sebe i zasigurno ima terapeutski učinak za onog tko svjedoči, ali je i iznimno i korisan za sve osobe u sličnim situacijama.

Više o  emisijama i projektu Odašiljač dostupne je na poveznici: https://www.radio-roza.org/odasiljac

O Radio Roži
Radio Roža služi za promociju i afirmaciju nezavisnih i neafirmiranih glazbenih sastava, izvođača i umjetnika, te praćenja rada nezavisne scene, organizacija civilnog društva na području Rijeke i okolice. Ideja samog radija je da služi kao centralno mjesto za prijenos sadržaja te informiranje lokalne zajednice o programskim aktivnostima udruga, drugih organizacija te samostalnih umjetnika.

Od službenog puštanja u eter u srpnju 2019. na radiju djeluje oko 20 suradnika, uglavnom volontera, emitira se oko 13 različitih govornih emisija ili posebnih programa, a tu su i najrazličitije suradnje – od glazbenih nastupa u regiji, do emitiranja uživo iz muzeja, Hartere, istarskih sela i drugih fizičkih i virtualnih mjesta.