Hrvatska, Nekategorizirano

Radio Roža dobiva tri emisije posvećene ranjivim skupinama

Projekt Odašiljač, ugovoren prošle godine za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda, okupio je novinare iz tri partnerske udruge koji će u trima emisijama koje će od ožujka početi s emitiranjem na riječkom Radio Roži, radiju zajednice (community radiju), kako lokalnu javnost na na kontinuirano izvještavali i senzibilizirali za brojna pitanja vezana uz ranjive skupine.

U provedbi projekta Odašiljač, ugovorenog prošle godine u okviru poziva Mediji zajednice, odobrena su ukupna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.385.072,28 kuna, partnerski će sudjelovati u provedbi: Udruga Ri Rock, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter”i Udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.

U emisijama na Radio Roži koje će biti emitirane svaka dva tjedna bit će zastupljene teme vezane uz djecu i mlade; rodnu ravnopravnost, suzbijanje diskriminacije i ženska ljudska prava te institucionalna i pravna pitanja koja otvaraju pitanja žrtava nasilja. Snimanje i emitiranje emisija krenut će početkom ožujka – najavljuje voditeljica projekta Anja Štefan.

Udruga Ri Rock uređivat će emisiju Školica koja će progovoriti o problemima djece i mladih u različitoj obrazovnoj dobi. Osim tema povezanih sa samim školovanjem (bullying, poteškoće s učenjem), obradit će se i teme vezane uz obiteljski život (problemi u ponašanju, zanemarivanost od strane roditelja, popravne institucije) te svakodnevne aktivnosti (pronalazak zaposlenja, hobiji). Cilj emisije je osvijestiti javnost o problemima djece i mladih, njihovom pogledu na svijet i percepciji stvarnosti.

Udruga ‘’PaRiter uređivat će emisiju Nevidljive koja će obrađivati teme iz područja rodne ravnopravnosti i reproduktivne pravde. Kroz razgovore sa ženama otvorit će se aktualne teme iz politike, kulture i ekonomije iz pozicije rodne ravnopravnosti te omogućiti sudjelovanje ženama različitih profila, profesija i stupnja obrazovanja, a sve kako bi se aktivno radilo na uključivanju socijalno osjetljivijih skupina u javni i društveni život i kako bi se neispričanim pričama dala platforma za zahtijevanje promjena

Udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava uređivat će emisiju “SOS”. Emisija će otvoriti teme vezane uz pružanje primarne pravne i psihološke pomoći žrtvama svih oblika nasilja, od vršnjačkog, seksualnog nasilja do mobbinga i bullyinga. Emisija će dati priliku da žrtve nasilja svjedoče o svojim traumatskim događajima, i anonimno ako to žele, te da vlastitim javnim iskazom počnu borbu za svoja prava. Izlazak u javnost s vlastitom pričom zasigurno znači aktualizaciju sebe, početak borbe za sebe i zasigurno ima terapeutski učinak za onog tko svjedoči, ali je i iznimno i korisan za sve osobe u sličnim situacijama.

Više o projektu Odašiljač.