Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Slušajte Radio Roža, community internet radio, kome je projekt Žiroskop omogućio novo poglavlje djelovanja

Radio Roža je community internet radio nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova, te ljubavi prema gramofonskim pločama.

Osnovan od strane nekolicine prijatelja i entuzijasta ponaprije iz zabave, ali i revolta prema komercijalnim sadržajima, istodobno se počelo djelovati kao internet radio, ali i kao grupa selektora koja s vinila vrti mahom ex yu funk, disco, rock, uz poneki izlet u reggae, dub, gipsy i mnoge druge vode. Ubrzo su uslijedili nastupi po riječkim klubovima, ulicama, sajmovima i kinima, nekoliko festivala u regiji – Komšilook (Rijeka), Velvet festival (Krk), Trk u šumu (Platak), pa čak i u Domu za starije i nemoćne osobe Mali Kartec – Krk.

Uz nastupe, počeli su se organizirati i prijenosi uživo s raznih koncerata i nastupa, te se polako razvijala potreba za prostorom za rad i stvaranjem radija zajednice. Nakon prijave i odobravanja projekta „Žiroskop – Civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci“ Radio Roža službeno postaje radio zajednice u sklopu Udruge Ri Rock, a zajedno s partnerima na projektu – Drugo More, Filmaktiv, Prostor +, Savez udruga Molekula i Grad Rijeka, započelo je novo poglavlje djelovanja gdje će glavna zadaća biti pratiti i stvarati sadržaj u prostorima Palacha, Filodrammatice i HKD-a na Sušaku.

Projekt Žiroskop nastao je iz potrebe rješavanja problema nestabilnosti korištenja prostornih resursa za sve izvaninstitucionalne aktere u kulturi, odnosno za svrhu ima razvoj civilno-javnog partnerstva u upravljanju prostorima Filodrammatice, Omladinskog kulturnog centra Palach i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Ovo partnerstvo fokus stavlja na uspostavu zajedničkog upravljanja ovim prostorima što uključuje razvoj modela upravljanja, uspostavljanje procedura uključivanja svih aktera u kulturi grada i povećanu participaciju građana u kulturnim aktivnostima, uključujući i njihovo programiranje. Projekt doprinosi razvoju kapaciteta organizacija civilnog društva i javne uprave za sudioničko upravljanje, jačanju socijalnog dijaloga kojemu je svrha kvalitetnije upravljanje i uključivanju građana u upravljanje javnim resursima.

Korisnik: Drugo more

Partneri: Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock, Udruga Prostor plus i Grad Rijeka. Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.053.687,26 kuna i sufinanciran od strane Ministarstva kulture RH u iznosu od 362.415,40 kuna.

Posrednička tijela u provedbi projekta su Ministarstvo kulture RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. (Izvor: radio-roza.org