Aktualno, Nekategorizirano

Carevo novo uho: radiofonijska šetnja Baračevom ulicom dramaturginje i redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro

Nakon radiofonijske predstave Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje), koja je uz veliki interes publike u ponedjeljak napokon gostovala u Rijeci, zagrebačka redateljica i dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro u programu jedanaestog festivala izvedbenih umjetnosti Zoom priprema još jednu izvedbu: site-specific zvučnu šetnju Carevo novo uho.

Zvučna šetnja Rijekom, odnosno Ulicom Milutina Barača, smišljena kao potraga za izvjesnim Josipom Carom, članom posade broda Carpathia, jednim od deset brodova redovne linije Rijeka – New York koji je prevozio europske migrante u vrli Novi svijet. Ta riječka flota s početka prošlog stoljeća bila je prepoznatljiva po crvenim dimnjacima s crnom vrpcom pri vrhu i bijelom razdjelnom linijom između crnog i crvenog dijela trupa. Upravo je Carev brod, Carpathia, na povratku iz New Yorka, u kobnoj noći 15. travnja 1912. godine zaprimio SOS signale s najpoznatijeg potonulog broda u svjetskog povijesti.

„Otpuhujući tako prašinu s pojasa za spašavanje s Titanica kojeg je Josip Car prije više od stoljeća donio u Rijeku a koji se čuva u Pomorskom i povijesnom muzeju, tražimo njegova nova značenja u svjetlu današnje migrantske stvarnosti“, poručila je Bajsić Brazzoduro.

Kazalište na soundwalk način, šetnja na radiofonijski način, radio kao potraga za blagom – sve su to mogući opisi ovog autorskog projekta koji će riječki urbani krajolik pretvoriti u scenografiju za potrebe fantazije svojih šetača. Vođeni glasom u slušalicama, šetači će u susretu s prostorom i samima sobom, izmaštati oku nevidljivo ruho ove povijesne pomorske drame u kojoj su riječki pomorci odigrali spasilačku ulogu.

Tekstove je napisala i u snimkama izvodi Pavlica Bajsić Brazzoduro, koja je osmislila projekt u suradnji s Jakobom Hüfnerom. Oblikovnje zvuka potpisuje Dino Brazzoduro, a uživo izvode kantautorica Nina Bajsić, violinistica Jasmina Bojić i studenti Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Zvučna šetnja održat će se u tri termina, u nedjelju 25. listopada s početkom u 15, 16 i 17 sati. Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu prijavu i rezervaciju nekog od termina na e-mail adresu info@drugo-more.hr. Za praćenje izvedbe potreban je mobitel, a posjetitelji se pozivaju da ponesu vlastite slušalice.

Pavlica Bajsić Brazzoduro je autorica, dramaturginja i redateljica na radiju, u kazalištu i na filmu od 1995. Magistrirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, nakon toga u Parizu magistrirala estetiku na Paris 8 Saint-Denis na temu zvuka i dokumentarnog. 2013. godine okuplja skupinu suradnika i započinje projekt “radiofonijskog teatra” u kojem istražuje mogućnosti spajanja radija i kazališta. Prva i najpoznatija predstava koja se bavila medijem radija bila je Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje) koja od tada redovno gostuje po Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Nagrade Marulićevih dana (Split), Grand Prix de Suisse, Ake Blomstrom Memorial Prize (Amsterdam), Prix Europa Guest of Honour (Berlin), a njezin je rad uključen u Antologiju 30 godina svjetskog radijskog dokumentarca European Broadcasting Uniona.

ZOOM FESTIVAL RIJEKA, 17. – 25. 10. 2020.

Organizator: Drugo more

Partner: Acción Cultural Española (AC/E)

Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulture

Program je realiziran u okviru suradničkog europskog projekta Create to Connect -> Create to Impact (CtC ->CtI).

Selektorica programa: Silvija Stipanov

Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.