Aktualno, Nekategorizirano

Online razgovor i izložba u Filodrammatici o fenomenu meme kulture

Izložbom #MEMEMANIFESTO istraživačkog i umjetničkog kolektiva Clusterduck – koja se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvara ovog petka, 29. listopada u 18 sati – udruga Drugo more nastavlja kroz izložbe i razgovore obrađivati teme i fenomene digitalnog doba, navodi se u priopćenju udruge Drugo more.

Proučavajući mnogobrojne aspekte kulture internetskih memova, #MEMEMANIFESTO je transmedijski projekt koji, prema riječima samih autora, „istražuje okultna značenja i komunikacijske potencijale memetičke simbologije“.

Prema izvornoj definiciji koju je evolucijski biolog Richard Dawkins predložio 1976. godine, memovi ili memi su ideje koje putuju, reproduciraju se i razvijaju brže od drugih. U okruženju masovnih medija, memovi mogu biti bilo što, od popularnih slika do kratkih scena iz filmova i televizijskih serija, crteža ili glazbe iz reklama. Od kasnih devedesetih godina prošlog stoljeća, memovi su pronašli idealno plodno tlo u internetskom okruženju, nastajući u formi viralnih videa, neobičnih slika i internih dosjetki koje se brzo šire unutar medija koji dopušta trenutnu manipulaciju i dijeljenje.

Interdisciplinarni kolektiv Clusterduck od svog osnutka koncentrira svoje istraživačke napore na memove, podrobno proučavajući procese i aktere koji stoje iza stvaranja internetskog sadržaja. Temeljeći se na estetici internetskih teoretičara zavjere, drevnih magijskih grimorija i suvremenog digitalnog dizajna, projekt #MEMEMANIFESTO istražuje kulturu internetskih memova kroz različite medije: web-instalaciju i participativnu arhivu pod nazivom Safari, fizičku instalaciju Detektivski zid, knjigu i katalog izložbe The Detective Wall Guide i niz radionica pod nazivom Protokoli Meme Manifesta. Izložba je prikazana na festivalima re: publica 2020 i IMPAKT FESTIVAL 2020, te ranije ove godine u ljubljanskoj Aksiomi.

Na riječkoj izložbi, Clusterduck se fokusira na instalaciju Detektivski zid koja je inspirirana projektom Bilderatlas Mnemosyne njemačkog povjesničara umjetnosti Abyja Warburga i tzv. Ludim zidom prikazanom u memu Pepe Silvia. Deset ploča od kojih se sastoji Detektivski zid istražuju deset različitih tema i trenutaka memekulturne povijesti, obuhvaćajući razdoblje od 2006. godine do danas.

Dan prije otvorenja izložbe, u četvrtak 28. listopada s početkom u 18:30 sati, članovi kolektiva Clusterduck će u online razgovoru s Marcellom Marsom pobliže objasniti koncept spomenute instalacije i govoriti o zanimljivom istraživačkom putu prilikom pripreme cjelokupnog projekta. Razgovor na engleskom jeziku održava se u sklopu programa Refleks i moguće ga je uživo pratiti na Facebooku putem ove poveznice.

Izložba #MEMEMANIFESTO ostaje otvorena do 19. studenog, svakim danom osim nedjelje i blagdana od 16 do 20 sati, uz mogućnost kontaktiranja organizatora i dogovora o drugim terminima posjete. Ulaz je slobodan, uz pridržavanje svih važećih mjera zaštite od zaraze i širenja koronavirusa.

Više o izložbi i popratnom razgovoru doznajte na mrežnoj stranici Drugog mora.