Aktivizam, Nekategorizirano

Izložba “Šapati iz hutonga” umjetnice i dizajnerice Amy Suo Wu u riječkoj Filodrammatici

Amy Suo Wu u ljubljanskoj Aksiomi, foto Jure Goršič 2017Udruga Drugo more će u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka) predstaviti izložbu Šapati iz hutonga kinesko-australsko-nizozemske umjetnice i dizajnerice Amy Suo Wu, koja će nazočiti otvorenju u četvrtak 8. studenog u 20 sati.

Radi se o novoj izložbi spomenute umjetnice na temu steganografije, odnosno tehnike i umjetnosti tajnog pisanja i maskiranja informacija radi izbjegavanja cenzure i nadzora.

Izložba na svojstven način služi kao komentar na nadolazeće uvođenje “prve digitalne diktature u povijesti”, kako su to prenijeli mediji, odnosno plan Kine da do 2020. godine uvede sveopći sustav “društvenog kredita”. Radi se o sustavu 24-satnog nadzora i bodovanja stanovnika, čija bi mogućnost dobivanja posla i kredita, ili pak sloboda kretanja, ovisila o visokoj ili niskoj razini povjerenja koja proizlazi iz ocjenjivanja njihovog ponašanja.

Izložba tako uklapa spomenutu tehniku steganografije u tradicionalne pekinške ulice, tj. hutonge. Pritom preuzima tri sveprisutna elementa kineskog urbanog krajolika – posteljinu, Shanzhai modu (kineski fenomen kojeg odlikuje besmislena upotreba engleskog jezika) i QR kodove, koristeći ih kao primjere bezazlene krinke za prenošenje osjetljivih informacija.

Više o izložbi i njenoj autorici saznajte  internetskoj stranici i Facebook stranici događanja.