Aktualno, Nekategorizirano

Ne damo vam sve – završna izložba radionice “Gledanje Naglavačke”

U zajedničkoj organizaciji udruge Drugo more i kolektiva Spačke, u Galeriji Studentskog kulturnog centra (Kružna 8, Rijeka) u petak 14. svibnja u 18 sati otvorit će se grupna izložba Ne damo vam sve. Riječ je o završnoj izložbi radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje Naglavačke, kroz koju su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, te studenti prve godine fakulteta realizirali autorske radove uz mentorstvo Elene Apostolovski i Petre Čargonje.

Autori/ce radova su Lara Grdinić, Nina Draščić, Marija Blašković, Aida Mašinović, Sarah Klešin, Claudia Bošković, Stella Sumić i Karlo Klanac.

Kroz radioničke i mentorske susrete, koji su se ovisno o epidemiološkim uvjetima proteklih nekoliko mjeseci provodili u fizičkoj i online varijanti, polaznice i polaznici osmislili su izložbu koja propituje kako danas izgleda život srednjoškolaca i mladih, te na koje načine njihovu svakodnevicu oblikuju dominante ideologije.

Kako stoji u opisu izložbe: „u društvu obilježenom tehnologijom, otuđenjem i sveopćom nesigurnosti, suočeni s nelogičnim zahtjevima okoline, autorice i autori ove izložbe tragaju za samoočuvanjem i utočištem, ali i za slobodom i promjenom, ispitujući propusne granice između sebe i svijeta. Balansirajući na rubu frustracije i apatije, suočavaju se sa nesagledivim odnosom uzroka i posljedica kroz eksperimentiranje, kritičko promišljanje svakodnevice, pokušaj i pogrešku. Bilježeći i prateći razgovore – s vlastitim dnevnicima, prijateljima, obitelji – suprotstavljaju se površnosti društvenih odnosa. Kritiziraju strukture koje im nameću ideal izvrsnosti, konstantne produktivnosti i ambicije, kao i kult individualizma i pritisak da uvijek budemo najbolja slika sebe. Suprotstavljaju se ‘odraslom’ svijetu binarnosti i eksploatacije u kojem su pravila igre postavljena na štetu većine, te poručuju: ‘Ne damo vam sve od sebe, nećete dobiti cijele nas.’

Izložbu je na dan otvorenja moguće posjetiti do 22 sata. Nakon toga, izložba ostaje otvorena do 19. svibnja, svakim danom osim nedjelje od 17 do 20 sati, a utorkom i srijedom i u dodatnom terminu od 11 do 14 sati. U skladu s trenutno važećim mjerama i preporukama za sprječavanje zaraze koronavirusom, u prostoru galerije je ograničen broj posjetitelja. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice.

Okupljene u nezavisnu inicijativu Spačke, voditeljice programa, Elena Apostolovski i Petra Čargonja, u zajedničkom se radu bave pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke istražuju marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi. U protekle dvije godine održale su dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC, s fokusom na feministički osviještenu vizualnu kulturu, koje su rezultirale izložbama Rodom u koprive (2019., 2020.). Ove su godine unutar istoimenog projekta osmislile kalendar Galerije SKC s ilustracijama 13 studentica koje tematiziraju različite aspekte ženske svakodnevice.

Više o izložbi doznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događaja.