Aktualno, Nekategorizirano

“Pomak” u riječkoj Filodrammatici: prva samostalna izložba umjetnika Michela Mesarića o skejterskoj supkulturi

Michel MesaricU galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), u četvrtak 30. kolovoza u 20 sati otvorit će se multimedijalna izložba Pomak, koja nastaje u produkciji udruge Drugo more. Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi riječkog umjetnika Michela Mesarića, u kojoj audio-video radovima i multimedijalnim instalacijama prenosi iskustva skateboardera (skejtera) kao protagonista u iskušavanju unutrašnjih i izvanjskih granica.

Nastao u SAD-u 1970-ih i globalno se proširivši sredinom osamdesetih godina, skateboarding je ekstremni sport i oblik umjetničkog izražavanja u kojem pojedinac izvodi razne trikove na posebnoj dasci s kotačima na dvije osovine.

Riječima kustosice izložbe Mije Krnete, „suvremena potrošačka kultura, politika i javni urbani prostor svakodnevno suptilno reguliraju život (ne)svjesnog pojedinca. Skateboarding supkultura, kao jedna od kontra-pojava, smjelo izaziva nametnuta ograničenja. Iako prvobitno slobodno, kreativno i umjetničko izražavanje, skateboarding je izazivanje i probijanje granica, kako onih unutarnjih, osobnih mogućnosti tako i onih izvanjskih.

Kao kreativna samospoznaja, skateboarding je usmjeren izvođenju impresivnih, no rizičnih trikova, a kao kreativan pogled na svoje okruženje usmjeren je inovativnom načinu doživljavanja i korištenja urbanog prostora. Interpretirajući takav svjetonazor, Mesarić se u audio-video radovima fokusira na detalje – na doživljaj, perspektivu, koncentraciju, disanje skejtera u vožnji i izvođenju trika. Spušta se do razine samog skejta, zumira vožnju, dinamiku pokreta. Usredotočuje se na različite materijale površina urbanog prostora, koji u interakciji sa skejtom daju različite doživljaje same vožnje, a time i zvukove. Pored toga, pad i polomljene daske skejta ukazuju na probijanja vlastitih granica. Javljaju se kao znak napora uložena u svladavanju svojih mogućnosti, uvježbavanja savršenog trika, dovođenja bezazlene vožnje do gotovo umjetničkog performansa, a u konačnici i do zadovoljavajućeg načina manifestiranja samog sebe.

Michel Mesaric_ PomakSkateboarding supkulturu karakterizira korištenje DIY metode (Do it yourself! – Uradi sam!), kojoj je cilj samostalno stvaranje potrebnih, no često zabranjenih tekovina (primjerice izgradnja skejt-elemenata pa i samog skejt-parka). Stoga, iako se skateboarding supkultura često vidi kao oblik vandalizma, zbog čega nailazi na nerazumijevanje i zabrane, filozofija skateboardinga usmjerena je na probijanje granica, a skejterski trikovi i DIY metoda načini su postizanja ciljeva.“

Michel Mesarić (1989., Ljubljana) je diplomirao 2017. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na smjeru medijske umjetnosti i prakse, modul intermedija. Dobitnik je Nagrade Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2017. godine. Od 2013. godine sudjeluje na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2016. godine predstavio se eksperimentalnim filmom Outside In na Studentskom filmskom festivalu u riječkom Art-kinu.

Izložba Pomak će u Filodrammatici biti otvorena do 14. rujna, radnim danima od 17 do 21 sat, uz besplatan ulaz. Više saznajte na internetskim stranicama Drugog mora.