Aktualno, Nekategorizirano

Bogatu izložbenu godinu Drugo more započinje izložbom grčke umjetnice Kyriaki Goni

Riječka udruga Drugo more, koja je u prosincu proslavila dvadesetu obljetnicu postojanja, najavljuje godinu bogatu sadržajima iz područja suvremene umjetnosti i programima koji obrađuju ključne teme za razumijevanje vremena u kojemu živimo. Kao zagrijavanje za brojne događaje u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programskog pravca Dopolavoro, čiji je nositelj, Drugo more novu sezonu započinje gostovanjem grčke umjetnice Kyriaki Goni i njezinom samostalnom izložbom Brojeći Mjesečeve kratere u Galeriji Filodrammatica.

Umjetnica će izložbu predstaviti u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1) u četvrtak 16. siječnja u 19 sati, nakon čega će se izložba u 20 sati i službeno otvoriti.

Uz pomoć umjetnih neuronskih mreža, koje su nastale po uzoru na ljudski mozak, strojevi danas samostalno uče i djeluju, nadilazeći čovjekove sposobnosti pamćenja i procesuiranja informacija. Propitujući na koje se načine razlikuju ljudska i strojna inteligencija, učenje i promatranje svijeta, izložba predstavlja zamišljeni susret devetnaestostoljetnog astronoma i najsuvremenije umjetne inteligencije. Astronom Johann Friedrich Julius Schmidt (1825–1884), koji je posvetio život proučavanju Mjeseca svojim teleskopom i iscrtao najprecizniju lunarnu kartu svojeg doba, u priči ove izložbe susreće DeepMoon, konvolucionarnu neuronsku mrežu (CNN) koja je 2018. godine razvijena sa zadatkom prepoznavanja Mjesečevih kratera.

Njihov je dijalog predstavljen kao dvokanalni video, prikazujući odnos čovjeka i stroja, njihove nade i strahove, mogućnosti i ograničenja, dostignuća i pogreške, te različite načine učenja i znanja, karakteristične za obje strane. Dijelovi tog razgovora dobivaju oblik u izloženim crtežima, predmetima i arhivskom materijalu, koji rasvjetljavaju stvarne činjenice u pozadini ovog fikcionalnog susreta.

Kyriaki Goni se u radu bavi stvaranjem složenih multimedijalnih instalacija na temu odnosa tehnologije i društva. Živi i radi u Ateni, gdje dijeli atelje s čestim riječkim gostom, britanskim umjetnikom i publicistom Jamesom Bridleom. Kombinirajući fikciju i metode znanstvenih istraživanja, proučava teme kao što su ljudska, ne-ljudska i strojna interakcija. Izlagala je u galerijama i novomedijskim festivalima diljem svijeta, a radom Networks of Trust predstavit će se na grupnoj izložbi The Eternal Network u sklopu ovogodišnjeg berlinskog festivala medijske umjetnosti i digitalne kulture transmediale, jednog od najznačajnijih festivala te vrste u svijetu.

Izložba Brojeći Mjesečeve kratere bit će otvorena do 31. siječnja, radnim danima od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan. Više doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Organizatori: Drugo more

Partner: Aksioma – Institut za suvremenu umjetnost, Ljubljana

Program podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Kustosica: Daphne Dragona

Izložba se odvija u okviru programa Galerija DM
Razgovor s umjetnicom se odvija u okviru programa Refleks

Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula

Radno vrijeme galerije: pon-pet 17-20h (mogućnost dogovora drugih termina uz prethodnu najavu)