EHO, Nekategorizirano

U okviru projekta društveno korisnog učenja izašao je sveučilišni udžbenik „Uvod u studije roda: od teorije do angažmana“

U izdanju Filozofskog fakulteta u Rijeci u studenom 2019. izašao je udžbenik „Uvod u studije roda: od teorije do angažmana“. Udžbenik je osnovna bibliografska jedinica na kolegiju „Rod, seksualnost, identiteti: od opresije do ravnopravnosti“ koji se kao communis kolegij odvija tijekom zimskog semestra na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, a nastaje u sklopu projekta Humano obrazovanje – odgovorno društvo (HOOD) kojeg provodi Lezbijska organizacija Rijeka LORI i partnerske organizacije: Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Tri udžbeničke cjeline (Osnovni teorijski okvir, Rod u fokusu i Mogućnosti promjene) nastale su zajedničkim radom niza domaćih autorica koje su temi roda pristupile iz različitih znanstvenih disciplina i područja znanja (psihologija, sociologija, povijest, ekonomija, pravo, aktivističko djelovanje u civilnom društvu). Osim toga, udžbenik je opremljen zadacima za samostalan rad, ekstenzivnim popisom literature, indeksima autora i pojmova te rječnikom. Vizualno oblikovanje publikacije osmislila je kolegica Ivana Geček, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a Pogovor ovoj publikaciji potpisuje rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija. Udžbenik će uskoro biti dostupan u knjižnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u sveučilišnim knjižnicama u Rijeci i Zagrebu.

Projekt „Humano obrazovanje – odgovorno društvo“ u vrijednosti od 1.055.472,40 kuna, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, zajedno provode Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Projekt traje 21 mjesec (od ožujka 2018. do prosinca 2019. godine). U izradi plana projekta i provedbi projektnih aktivnosti, svaka organizacija primijenila je i primijenit će svoja znanja – iskustvo LORI, PaRitera i SOS Centra za nenasilje u domeni ljudskih prava, prava seksualnih manjina i LGBTIQ problematike, nasilja nad ženama i ravnopravnosti spolova te iskustvo Centra za ženske studije čiji se znanstveni rad temelji na ili se dotiče feminističke i rodne teorije te teorije seksualnosti.

Više informacija o projektu: hood.hr