Aktualno, Nekategorizirano

Umjetnički otpor nasilju – izložba u Rijeci u povodu kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

U sklopu globalne akcije ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama’ riječke udruge SOS Rijeka i PaRiter pozivaju sve zainteresirane da se pridruže ovogodišnjem obilježavanju kroz izložbu ‘Umjetnički otpor nasilju’ koje će se dogoditi u Rijeci na Korzu, ispod gradske ure, od 9 do 12 sati u ponedjeljak, 14. veljače.

Žene se s nasiljem susreću svakodnevno, bilo u „sigurnosti“ obiteljskog doma ili u javnom prostoru – od seksističkih komentara, seksualnog, fizičkog ili ekonomskog nasilja. Obilježavanjem ovog dana želimo poručiti da se rodno uvjetovano nasilje ne smije ignorirati. Nasilje nije privatna stvar – kroz umjetnički otpor nasilju glasno to poručujemo!

Dan će se obilježiti otvorenom i živom izložbom umjetničkih radova u kojoj mogu sudjelovati svi građani/ke. Ispred Gradske ure moći ćete donijeti vlastite umjetničke radove koji tematiziraju rodno uvjetovano nasilje, ali i na licu mjesta moći ćete izraditi crtež, ili napisati poruku koja predstavlja otpor nasilju. Svi radovi će se odmah i izložiti u prolazu ispod ure. Materijali za izradu radova bit će osigurani na samom događaju.

Izložbom poručujemo da želimo graditi društvo u kojem će se žene i djevojčice osjećati sigurno i gdje će se nove generacije odgajati u duhu rodne ravnopravnosti kako bi se preveniralo nasilje.

Milijarda ustaje (One Billion Rising) predstavlja osnaživanje koje ulijeva nadu, sa željom da nadolazeća godina bude radikalnija, hrabrija – neustrašiva eskalacija umjetničkih uspona i otpora nasilju.

U tom duhu pozivamo sve građanke i građane Rijeke, kao i umjetnice i umjetnike, da nam se pridruže ispod ure u ponedjeljak i porukom, slikom ili nekim drugim oblikom prikažu svoje želje, nadanja, kao i strahove i načine borbe protiv nasilja.

U slučaju kiše akcija se održava online putem, uz korištenje hashtaga #OBR2022 i #OBRRijeka. Pratite stranicu eventa za sve novosti! (Izvor: www.facebook.com/udrugapariter/)