Aktivizam, Nekategorizirano

SMOQUA 2 – Festival queer i feminističke kulture u Rijeci: Ponos i predrasude

online_vizual_Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organiziraju drugi festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom SMOQUA 2. Festival će se održati u razdoblju od 17. do 19. svibnja 2018. godine, najavila je udruga LORI.

SMOQUA 2 je međunarodnog karaktera – uključuje sudionice/ke iz više europskih zemalja (i SAD-a) te se program djelomično izvodi na engleskom jeziku. Simbolično, festival se otvara na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), 17. svibnja, a posjetitelji/ice će tijekom trajanja cijelog festivala imati prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma pod krovnom temom Ponos i predrasude. Sve aktivnosti festivala stoga su usmjerene upoznavanju posjetiteljica i posjetitelja s LGBTIQ i feminističkim temama te razvijanju kritičkog stava spram njih.
Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja udruge LORI na području prava seksualnih i rodnih manjina, a predstavlja spoj umjetnosti i aktivizma te se razvija kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

Otvorenim razgovorom, intervencijama u javnom prostoru i jezikom umjetnosti ovaj trodnevni festival otvara mogućnost dijaloga s publikom, ali i svim zainteresiranim voljnim i željnim razumjeti, podržati i sudjelovati u izgradnji društva bez predrasuda.

Riječka publika moći će po prvi put vidjeti multimedijalni performans Body Dialectics umjetnika Krisa Greya iz SAD-a, Project TRANS brazilske transrodne umjetnice Mavi Veloso, Ctitoria Clitoria queer umjetnice Ruth Borgfjord iz Rumunjske, ali i mnoge druge sadržaje koje festival nudi. Posjetitelji/ice Smoque imat će mogućnost diskutirati o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama kao i o stanju prava LGBT osoba i žena u Europi na istoimenim tribinama gdje će govoriti Cianán Russell, zastupnik u UN-u, rumunjski LGBT aktivist Florin Buchenau i poljska aktivistkinja za reproduktivna prava žena Karolina Wieckiewicz i drugi/e.

Ponosno vas pozivamo da nam se u toj ideji pridružite! – poručuje udruga.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Program festivala nalazi se na mrežnoj stranici udruge LORI ovdje.