Aktivizam, Nekategorizirano

Igre bez granica i Devijantne žene otvaraju 5. Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ s velikom radošću poziva sve zainteresirane na otvorenje 5. Međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua u četvrtak, 7. listopada u 18:30 ispred zgrade Delta 5 u Rijeci. U slučaju kiše, program se održava u zgradi Delta 5. Nakon Igara bez granica, radionice koju je osmislila i vodi grupa mladih udruge LORI s ciljem informiranja i senzibiliziranja o ljudskim pravima i svakodnevnom životu LGBTIQ+ osoba, festival će otvoriti nekoliko prigodnih riječi organizatorica iz LORI, PaRitera i organizacije u kulturi GSG. Posjetitelji i posjetiteljice će biti pozvane i pozvani pridružiti se otvorenju izložbe Devijantne žene interdisciplinarne umjetnice Fenia Kotsopoulou i znanstvenice/aktivistkinje Aylwyn Walshu u Delta Labu, kojom britansko-grčki dvojac istražuje osude ženskih tijela, a u istraživanju zazornog ženskog tijela koriste fotografske, filmske i instalacijske intervencije. Izložba ostaje otvorena do 21.10, priopćila je udruga.

U tri dana festivala, aktivisti/kinje i umjetnici/ice iz cijele Europe publici će već petu godinu zaredom približiti queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i igre u sigurnom okruženju i opuštenom ozračju. Peta Smoqua će se održati od od 7. do 9. listopada 2021. godine na nekoliko lokacija u Rijeci pod temom Nemapirani teritoriji, koja u fokus postavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica unutar patrijarhalnih struktura. Cijeli program festivala nalazi se ovdje. Od 20-ak događaja izdvajamo: u petak, 8. listopada od 13 sati u BookCaffe Dnevni boravak otvara se izložba Vanje Brajković „Ne pretpostavljaj“ o transrodnosti i nebinarnosti, istog dana od 14 sati je i online predavanje čuvene australske autorice i znanstvenice Meredith Jones, te od 19 sati u Križanićevoj ulici predavanje-performansIgranje monogamije, Simon(e) van Saarloos iz Nizozemske. Velika završnica festivala, Queer-UP! Party u OKC Palach u subotu, 9. listopada od 20 sati predstavlj avogue plesnu grupu Strike a Pose! iz Zagreba, drag show Le Filip iz Pariza i Djicu Dark Angel aka DTSS iz Novog Sada. Cijeli program na engleskom jeziku dostupan je ovdje, a na hrvatskom jeziku ovdje – zaključuju u priopćenju.

Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter i organizacijom u kulturi GSG.