Aktualno, Nekategorizirano

Udruga PaRiter poziva na prvi Noćni marš u Rijeci

NocniMars-2018-event-ljubicastiUdruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter” povodom Međunarodnog dana žena u Rijeci organizira prvi Noćni marš. Uz Noćni marš organizira i tribinu, radionicu i multimedijalnu instalaciju “Molim lijepo” na Korzu.

Najavu prenosimo u cjelosti:

U prethodnoj godini iznova smo gledale kako se teško izborena prava žena krše i satiru! Javna politika sve češće promovira društvenu ulogu spasonosne maternice za opstanak nacije kao primarnu i jedinu autentičnu žensku funkciju. Mediji nas uporno zasipaju slikama poslušnih supruga i majki – ili žena kao fetišiziranih seksualnih objekata namijenjenih zabavi muškaraca. Nasilje nad ženama je u porastu i nikako da se o njemu počne raspravljati s nužnom ozbiljnošću!

Radi svega navedenog, ali ponajprije radi činjenice da država ne čini apsolutno ništa kako bi zaštitila prava žena i unaprijedila njihov status u Hrvatskoj, ove godine organiziramo prvi Noćni marš povodom Međunarodnog dana žena u 18 sati u Rijeci, ali i niz popratnih aktivnosti.

U ponedjeljak 5. marta od 17 do 19 sati u Klubu za žene u prostorima CTK Rijeka članice PaRitera će održati radionicu “Naša prava”. Više informacija o radionici dostupno je na stranici Klub za žene: Naša prava. Na radionici će se govoriti o urušavanju reproduktivnih prava i nužnosti širenja diskursa van debate o pravu na pobačaj. Nakon radionice o reproduktivnim pravima izrađivat ćemo transparente za Noćni marš.

Tribina “O nužnosti ratifikacije Istanbulske konvencije” održat će se u srijedu, 7. marta u 19 sati u Antikvarijatu Ex Libris u Rijeci. Na tribini sudjeluju dr. sc. Sanja Barić, dr. sc. Ivana Radačić i Daniel Antunović uz moderaturu dr. sc. Brigite Miloš. Tribina je organizirana u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

U četvrtak, 8. marta od 14 do 18 sati kod Radio Rijeke bit će postavljena i multimedijalna instalacija u javnom prostoru “Molim lijepo”. Ova instalacija kolektiva Ulična aristokracija se dokumentaristički bavi fragmentima promišljanja ženske svakodnevice, malih i velikih borbi, snova i birokracije.

Prvi riječki Noćni marš kreće 8. marta u 18 sati s Konta! Marširamo za reproduktivna prava, radna prava žena, socijalne uvjete dostojne čovjeka i društvo koje se odupire demagogiji i rastu fašizma, mizoginije i konzervativizma!

Dodatne informacije o Noćnom maršu su dostupne na stranici događaja Noćni marš 2018. – Rijeka. Marš će pratiti i riječki Vokalno-instrumentalni neformalni sastav VINS koji će otpjevati talijansku pučku pjesmu ‘La lega’. Žene za otok organiziraju prijevoz s Krka na Noćni marš u Rijeci i pozivaju zainteresirane da im se jave na 095 858 8231. Osim u Rijeci, Noćni marševi se organiziraju u Zagrebu i Splitu.

Noćni marš u Rijeci organiziraju Centar za građanske inicijative Poreč, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.