EHO, Nekategorizirano

Žene otvoreno o seksizmu: ‘Tražili su me da donesem potvrdu ginekologa da nisam trudna’

ZENE-OTVORENO-O-SEKSIZMU-Trazili-su-me-da-donesem-potvrdu-ginekologa-da-nisam-trudna_ca_largeRIJEKA »Na jednom razgovoru za posao su me pitali jesam li udana ili u vezi, kada se planiram udati i roditi djecu te koliko djece planiram imati. Nakon toga su me pitali jesam li spremna nakon radnog vremena, navečer i vikendom, izlaziti s gostujućim kolegama (muškarcima) jer im je to iznimno bitno«, samo je jedna od poruka žena pristigla na akciju #znatelištosunamrekli?

Inicijative Radno i ravnopravno koja nastoji osvijestiti javnost o svakodnevnom seksizmu, diskriminaciji žena i kršenju njihovih prava na tržištu rada, ali i pokrenuti rješavanje ovog problema. Inicijativa danas od 11 do 13 sati organizira akciju na Korzu, ispred Robne kuće Ri. Uključeni građani i građanke izrađivat će majice, torbe i bedževe sa seksističkim natpisima i izjavama koje ukazuju na diskriminaciju žena u sferi rada i s kojima se mnoge radnice svakodnevno susreću.

Autor: Andrej Petrak, Novi list

Brojne građanke dosad su se već uključile u online akciju slanja natpisa i fotografija sa seksističkim izjavama s kojima su se susrele, a te će se izjave stavljati na majice, koje će se izrađivati. Osim toga, na majicama će se naći i komentari poslodavaca, koji su bili upućeni ženama prilikom razgovora za posao ili na radnom mjestu, izvučeni iz rezultata ispitivanja »Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH«. Na majicama i torbama će se izrađivati natpisi poput »Mi nismo firma za rasplodne krave«, »Nadam se da ne planirate trudnoću. Nije korektno prema poslodavcu.«, »…ali vi ste žensko!«, a građani i građanke sami će odabrati koji natpis žele izraditi na torbi majici ili bedžu. Svi mogu donijeti svoje prazne majice ili torbe, a ako ih nemaju, dobit će ih na štandu.

Konkretna iskustva

znate18_slika_u_clanku

Udruga PaRiter provela je spomenuto istraživanje u rujnu 2017. godine kako bi ispitala razinu diskriminacije s kojom se sreću žene u Hrvatskoj, prilikom zaposlenja i tijekom rada te kako bi dobili uvid u praksu hrvatskih poslodavaca u odnosu na diskriminaciju žena. Ispitivanje je provedeno putem on-line anketnog upitnika, kojem se moglo pristupiti putem linka na web stranici udruge PaRiter. Različitim web portalima, medijima, udrugama civilnog društva, županijskim povjerenstvima za ravnopravnost spolova i nekima od sindikata upućene su molbe da putem svojih komunikacijskih kanala među svojim korisnicama podijele poziv za ispunjavanje on-line anketnog upitnika. Anketa je dijeljena putem društvenih mreža, web stranica i e-maila, a uključilo se ukupno 1.599 ispitanica iz cijele Hrvatske.

 

– Ono što ovaj anketni upitnik čini važnim je to što je ženama ostavljen prostor za pisanje dodatnih komentara i konkretnih iskustava koje su doživjele tijekom traženja posla i radnog odnosa. Na taj način dobili smo uvid u stvarne situacije s kojima se susreću žene i na koji način su diskriminirane, objašnjava Tihana Naglić iz inicijative Radno i ravnopravno, u kojoj sudjeluju još i Đurđica Peranić i Iva Davorija.

znate16_slika_u_clanku

Rezultati su pokazali da se 57 posto žena susrelo s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a njih 87,7 posto nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost. Čak 33,5 posto žena je u trenutku svoje zaposlenosti ili traženja posla bilo izloženo nepovoljnom postupanju od strane poslodavca zbog svoje trudnoće, drugim riječima, kršila su se njihova rodiljna prava.

 

– Zajedničkim djelovanjem tijekom studenog nastojimo aktivno razbiti šutnju koja vlada, koja dozvoljava da se žene i radnice diskriminira, da se sustavno krše njihova prava, podržava neravnopravnost spolova te koja uvredljive, mizogine i diskriminirajuće izjave i postupanja normalizira, pojašnjava Tihana Naglić.
Slika društva

Građanke još uvijek svakodnevno sudjeluju u on-line akciji i šalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim izjavama, komentarima i pitanjima poslodavaca ili situacijama koje su doživjele prilikom razgovora za posao, na radnom mjestu ili u svakodnevnom životu, a sve poslano objavljuje se na Facebook stranici Radno i ravnopravno.

znate18_slika_u_clanku

Fotografije i natpise zainteresirane građanke mogu poslati na adresu udrugapariter@gmail.com ili u inbox Facebook stranice Radno i ravnopravno. Članice inicijative pojašnjavaju da je akcija svojevrsna reakcija na sadašnju sliku društva i perpetuirajući nepovoljan položaj žena na tržištu rada, a odvija se istodobno u tri države: Italiji, Austriji i Hrvatskoj.

Akcija je nastala u sklopu projekta »Sisterality – International network of girls and young women«, koji udruga PaRiter provodi u partnerstvu s organizacijama TDM iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Akcija izrade majica sa seksističkim natpisima provodi se istovremeno u Italiji i Austriji, a tamo je poznata pod nazivom sextiles.