Nekategorizirano, Stajališta

Pravobraniteljica o Bandićevoj izjavi: Neprimjereno omalovažavajuće komentiranje žena

foto HINA/ Denis CERIĆ
foto HINA/ Denis CERIĆ

– Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u četvrtak je komentirala izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da bi “bio najbolje žensko jer svima daje”, poručivši da seksualna aluzija kojom se koristio nije primjerena funkciji gradonačelnika “koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih”.

“Pravobraniteljica smatra da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće komentiranje žena temeljem spola. Koristeći se seksualnom aluzijom da je najbolja žena ona koja “daje svima“, nije primjerena funkciji gradonačelnika koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih”, poručila je Ljubičić u priopćenju.

“Jel vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam….”, izjavio je zagrebački gradonačelnik u srijedu prilikom dijeljenja udžbenika po školama.

Osobe na javnim funkcijama dužne su i ponašanjem i izjavama biti primjer drugima

Ljubičić je naglasila i da osobe koje obnašaju bilo koju javnu funkciju snose veću odgovornost jer postavljaju standarde javne komunikacije i dužne su i svojim ponašanjem i svojim izjavama biti primjer drugima.

“Ne smijemo dopustiti da se borba protiv seksizma i spolnih stereotipa odvija samo u okviru odredbi dokumenata koje potpisujemo, a da se osobe na mjestima odlučivanja i druge jave osobe i dalje koriste seksizmom i spolnim stereotipima u svojim izjavama, ne vodeći računa o tome da su i seksizam i spolni stereotipi prepoznati i kao oblik diskriminacije i kao prepreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca”, naglašava pravobraniteljica.

Ljubičić ističe da je dobro što je većina medija reagirala na način da je jasno osudila ovakav seksizam, što je, napomenula je, bila rijetkost prije nekoliko godina, a što ukazuje da seksizam više nije neprepoznat ili odobravan od većine, te što se prepoznaje i kroz pritužbe građana i građanki upućenih pravobraniteljici vezano za seksizam u javnom prostoru.

Ministri mlako ili bez komentara o Bandićevoj izjavi

Izjavu zagrebačkog gradonačelnika kratko su komentirali i neki ministri nakon sjednice Vlade.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prvo je rekao da ne zna u kojem je kontekstu to rečeno i da ne komentira ono što ne zna, a na upit je li ta izjava seksistička, uputio je novinare da o Bandićevoj izjavi pitaju samog gradonačelnika.

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac kratko je odgovorila: “Ne znam što bih rekla. Nije primjereno”, dok je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla da ne razumije na što je mislio i o čemu je govorio, dodavši da su “bilo kakve izjave koje impliciraju takve konotacije za nju neprihvatljive”.