EHO, Nekategorizirano

Svjetska banka: Žene ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima

zene_crŽene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke, u kojem Hrvatska najlošiji rezultat bilježi u zakonom zajamčenoj jednakosti spolova u visini mirovine, prenosi .

Istraživanje “Žene, posao i zakoni 2019.” uključuje indeks razlika između žena i muškaraca, utvrđen na temelju podataka prikupljenih tokom 10 godina iz 187 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku.

Rezultati pokazuju napredak u promatranom razdoblju, iskazan u rastu ukupnog indeksa sa 70 na 75 bodova, od mogućih 100. U Svjetskoj banci pripisuju to poboljšanje ukupno 274 reforme provedene u 131 zemlji kojima se jamči viši stupanj uključenosti žena u svijet rada.

Među poboljšanjima u Svjetskoj banci izdvajaju prijedloge zakona protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u 35 zemalja, čime su zaštićene dvije milijarde žena. Ističu i ukidanje ograničenja zapošljavanja žena u pojedinim privrednim sektorima.

Ukupno je šest zemalja – Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Švedska i Luksemburg – zabilježilo maksimalnih 100 bodova, “što znači da ženama i muškarcima osiguravaju ista zakonska prava na mjerenim područjima”, ističe se u priopćenju Svjetske banke.

Prije 10 godina nijedna zemlja nije jamčila jednakost žena i muškaraca.

Slijedi skupina zemalja s po 97,50 bodova, koja uključuje Austriju, Kanadu, Estoniju, Finsku, Grčku, Irsku, Portugal, Španjolsku i Veliku Britaniju.

Hrvatska je u skupini sa Češkom, Italijom, Nizozemskom, Norveškom, Paragvajem i Slovačkom s 94,38 bodova.

Maksimalnih 100 bodova – što znači da su žene izjednačene s muškarcima – Hrvatska je zabilježila u kategorijama zakona koji ženama jamče identičnu slobodu kretanja kao i muškarcima, te pravo na osnivanje tvrtke, jednakost plaća, identičan pravni status bračnih partnera, vodeća mjesta u tvrtkama i upravljanje imovinom.

Najslabiji rezultat – 75 bodova – Hrvatska je zabilježila na području zakona koji reguliraju jednakost žena i muškaraca u visini mirovina.

Među kriterije kojima se mjeri jednakost spolova u visini mirovine spada i eksplicitni mirovinski kredit za razdoblje posvećeno skrbi o djeci.

U kategoriji zakonske zaštite majki na radnom mjestu Hrvatska je zabilježila 80 bodova.

Taj pokazatelj uključuje zakone o porodiljnom i roditeljskom dopustu “koji će vjerojatno utjecati na ekonomske odluke žena pri razmišljanju o zasnivanju obitelji”, objašnjavaju u Svjetskoj banci.

Na dnu su ljestvice ukupno 187 zemalja s manje od 30 bodova i najizraženijom razlikom u pravnom položaju žena i muškaraca Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sudan.

“Kada bi žene imale jednake mogućnosti kao muškarci da ostvare svoj puni potencijal, svijet bi bio ne samo pravedniji već i prosperitetniji”, zaključila je u priopćenju privremena predsjednica Svjetske banke Kristalina Georgijeva.

Reforme u mnogim zemljama korak su u pravom smjeru ali “2,7 milijardi žena i dalje nemaju istu mogućnost izbora radnih mjesta kao muškarci”, upozorila je Georgijeva