EHO, Nekategorizirano

Duraković: Sve dok Srbija niječe genocid u Srebrenici njezini dužnosnici tamo su nepoželjni

Na slici načelnik općine Srebrenice Ćamil Duraković, Foto HINA
Na slici načelnik općine Srebrenice Ćamil Duraković, Foto HINA

Dolazak dužnosnika iz Srbije na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici ne bi imao nikakvog smisla sve dok ta država ne prizna karakter i razmjere zločina koji je počinjen nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine, izjavio je načelnik općine Srebrenice Ćamil Duraković u intrevjuu kojega su u srijedu objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

U memorijalnom kompleksu u Potočarima kao i svake godine i ovog će 11. srpnja biti upriličena komemoracija žrtvama genocida iz 1995. godine te će biti pokopani posmrtni ostaci više od stotinu žrtva čija su tijela nakon rata pronađena u masovnim grobnicama.

Duraković je potvrdio kako je jedinstveno stajalište organizacijskog odbora kako nitko od srbijanskih dužnosnika ne treba biti pozvan niti će biti dobro došao na komemoraciju sve dok vlasti u Beogradu ne odluče priznati sudski potvrđenu činjenicu kako je tamo počinjen genocid nad Bošnjacima.

“Državni vrh Srbije je i te kako poželjan na komemoraciji no prije toga morao bi javno priznati da je u srpnju 1995. godine vojska Republike Srpske u Srebrenici počinila genocid. Bez toga, dolazak bilo koga u Potočare jednostavno nema smisla i ne mogu shvatiti nečiju želju da prisustvuje obilježavanju nečega što se prema njemu nije dogodilo, niti mogu razumjeti pobunu srbijanskih političara koji smatraju našu odluku nepravednom. Ako im je doista želja odati počast našim žrtvama, ako doista žele iskazati svoje poštovanje prema majkama, neka priznaju ono o čemu se slaže čitav civilizirani svijet”, kazao je Duraković.

Srebrenički je načelnik ranije slično stajalište prenio i u izjavi za srbijanske medije što je izazvalo negodovanje političara u toj zemlji.

Reakcije iz Beograda bila su uglavnom usmjerene na činjenicu kako je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je prošle godine išao na komemoraciju u Srebrenicu, tamo fizički napadnut a da krivci za taj izgred još nisu identificirani niti kažnjeni.

Durakovićevo stajalište je kako su Bošnjaci do sada jednostavno bili previše popustljivi prema Srbiji i njezinim dužnosnicima.

“Dopustili smo da Boris Tadić postane miljenik međunarodne zajednice, a Vučić ‘mučenik’ i da naše žrtve padnu u drugi plan. Popuštanje nas nije dovelo ni do čega. Genocid se u Srbiji danas sustavno niječe”, kazao je Duraković poručujući kako Srbiji treba pomoći da se suoči s povijesnim činjenicama jer bez toga ona ne može postati demokratska europska država.

Uz komemoraciju u Potočarima, koja bi kao i svake godine 11. srpnja trebala biti povod za dolazak tisuća ljudi u Srebrenicu, bit će organiziran i pokop posmrtnih ostataka najmanje 121 žrtve koliko ih je do sada identificirano.

U Srebrenici su snage bosanskih Srba 1995. godine pobile više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka a prema podacima Instituta za nestale osobe BiH (INO) u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima do sada su pokopani posmrtni ostaci 6302 žrtve genocida dok ih je još 230 pokopano na drugim manjim grobljima u okolici.

Njihova tijela pronađena su nakon rata u čak 77 masovnih grobnica od kojih je tek manji broj bio primarnih a većina ih je nastala kao rezultat pokušaja vlasti bosanskih Srba da prekapanjem takvih grobnica i odvoženjem tijela na druge skrivene lokacije prikriju dokaze o počinjenim zločinima. (HINA)