Intervjui, Nekategorizirano

Emir Imamović Pirke: Za sekularizam se valja izboriti

emir_crDražesno je, međutim, kako i većina predstavnika manjinskih vjerskih zajednica nema problema s tim da se biskupi još samo ne pitaju o Inicijativi tri mora, što ne znači da neće, smatra Direktor festivala FALIŠ.

Razgovarao: Davor Konjikušić, Novosti

Ood 6. do 9. rujna održava se peti FALIŠ. Razlika u odnosu na prošlogodišnje festivale je, između ostalog, u tome što ste ove godine odbili uzeti 10.000 kuna koliko su Ministarstvo kulture i ministrica Nina Obuljen Koržinek dodijelili vašem festivalu. Koliko je bilo teško prikupiti sredstva za normalno održavanje festivala?

Da se odmah pohvalim: nikada nismo bolje financijski stajali prije početka festivala. Na računu imamo oko dvije trećine potrebnih sredstava i obećanja da ćemo tu posljednju trećinu dobiti iz raznih izvora. Moram se zahvaliti ministrici kulture na tome što je pomogla da vidimo koliko je onih što im FALIŠ nešto znači i spremni su za njega izdvojiti novac. Nemam obraza kukati i objašnjavati da smo se iscrpili prikupljajući sredstva, ali da je bilo lako – nije.

Nije se, međutim, lako ljudima u ovim šugavim vremenima ni rastati s nekim iznosom, pa su ga odvajali za festival. Ispalo je idealno: Ministarstvo nam je umanjilo potporu za preko 50 posto, a mi smo zahvaljujući tome skupili skoro deset puta veći iznos od tog vraćenog.

Planirate li i iduće godine konkurirati za javna sredstva ili ćete nastaviti s crowdfunding kampanjom? Mislite li da će se nastaviti s politikom nepodržavanja festivala čiji programi ne odgovaraju politici vladajućeg HDZ-a?

Naravno! Mi smo na kampanju bili prinuđeni kako bismo održali festival, ali i spriječili da se drugi potencijalni donatori povedu za odlukom Ministarstva kulture. Dakle, sa crowdfundingom smo završili. Građani ove zemlje svakako plaćaju i ministricu i uposlenike u Runjaninovoj. I struju koju troše, i internet, i papir za printere. Malo je blesavo da još izdvajaju i za one događaje koje bi Ministarstvo kulture trebalo podupirati iz nekoliko jednostavnih razloga: jer imaju kvalitetan sadržaj, publiku i odjek.

Čini mi se, a sudeći po novom sastavu povjerenstava, kako je Nina Obuljen shvatila da ne može u isto vrijeme glumiti švedsku ministricu, a dopuštati da novac dijele sljedbenici Zlatka Hasanbegovića koji u našoj publici vide idealne, žive mete.

Ima još nešto što je, mislim, važno. Svaki događaj koji Ministarstvo kulture podržava postaje na osnovu te podrške i događaj od nacionalnog značaja. Valjda ne treba nikome objašnjavati kako se relevantan festival takvog ranga ne može napraviti ni sa deset, ni sa dvadeset tisuća kuna.

Možemo li reći da su danas ugrožene umjetničke slobode?

Odavno sam se rastao s očekivanjima da će jednom na vlasti biti netko tko će širiti prostor slobode, od one građanske, pa do umjetničke. Zato su mi od svake vlasti gori oni koji, često i unaprijed, pristaju na uzmake. Ne može me, da to kažem drukčije, iznenaditi ništa što dolazi iz politike, ali će mi se uvijek gaditi oni koji se povijaju pred istom tom politikom.

Na svu sreću, još uvijek ima i onih koji ne dopuštaju da im drugi crtaju granice slobode, a zahvaljujući takvima i kukavicama je bolje i komotnije nego što zaslužuju.

Što biste izdvojili kao posebnosti ovogodišnjeg festivala?

Prvi put imamo i program izvan Šibenika. Održat ćemo dakle nultu večer u Betini, a povod je osamdeseta godišnjica pogibije Dragutina Bilića, španskog borca i pripadnika Internacionalnih brigada. Također, prvi put ćemo početi prije mraka, jer imamo toliko programskih sadržaja da ih nikako ne možemo staviti u uobičajene termine, a nemamo ni snage ni novca da produžimo festival za još jednu programsku večer.

Raduje me što je opet s nama Boris Buden: on je održao prvo predavanje 2013. na Maloj loži i to u trenutku dok je na televiziji trajao prijenos nogometne utakmice između Srbije i Hrvatske.

Mi smo, očekujući da će nam loptanje pokvariti večer, donijeli pedesetak stolica i onda je preko stotinu ljudi, uz ove sretnike koji su uspjeli sjesti, stajalo i slušalo Borisa koji nam je neizmjerno pomogao i u kampanji o kojoj smo govorili. Imamo, jer se tako poklopilo, još nekolicinu gostiju koji su bili i ranijih godina na FALIŠ-u i njihovo pristajanje da, ako treba, a kako je rekao Josip Jagić, dođu pješice, govori da valjda nismo loši domaćini. Od početka želimo da i publici i sudionicima ponudimo i kvalitetan program i ugodnu atmosferu i izgleda da uspijevamo.

Intervju u cijelosti pročitajte na portalu Novosti.