Intervjui, Nekategorizirano

Haley Moss – prva odvjetnica s poremećajem iz spektra autizma

Haley-MossKad je Haley Moss dijagnosticiran autizam u dobi od tri godine, liječnici su joj rekli da će imati sreće ako završi srednju školu i dobije posao s minimalnom plaćom.

Dva desetljeća kasnije, Moss je diplomirana pravnica, odvjetnica, objavljena autorica i inspirativan glas za djecu s poremećajem iz spektra autizma.

24-godišnja Moss nagrađena je na svečanosti u Boca Ratonu nagradom neprofitne organizacije Unicorn Children’s Foundation za promjenu diskursa o autizmu.

– Radi se o snovima i praćenju snova i nemanju ograničenja – kaže Moss, odvjetnica iz Miamija.

Moss, jedna od rijetkih ženskih aktivistkinja s autizmom, često volontira za neprofitnu organizaciju koja pomaže djeci i odraslima s razvojnim poremećajima ili poremećajima učenja kroz programe edukacije, svijesti i zapošljavanja. Moss je dobila nagradu Occhigrossi Family Youth in Service za izniman rad kojim širi prihvaćanje osoba s invaliditetom.

Haleyin glavni cilj je promjena negativne stigme koja je često povezana s autizmom. Osobe s autizmom nisu manje vrijedne, kaže Moss, one su drugačije.

– Način na koji naš mozak radi je također oblik raznolikosti – rekla je.

Moss ima visokofunkcionirajući autizam, što znači da lako može govoriti, čitati i pisati, ali neke društvene situacije smatra nepodnošljivima. Jaka svjetla i jazz glazbu, primjerice.

No čak i uz ograničenja, diplomirala je na Sveučilištu Florida i pravo na Sveučilištu u Miamiju, piše Palm Beach Post.

Već kao učenica drugog razreda srednje škole, Moss je objavila svoju prvu knjigu, ‘Srednja škola: Stvari o kojima vam nitko ne govori’, vodič za djecu s poremećajem iz spektra autizma za rješavanje zastrašujućih situacija u školi.

Napisala je sličan vodič i nakon prve godine na faksu – ‘Vodič za opstanak brucoša s poremećajem iz spektra autizma’.

– Kad sam počela studirati, htjela sam razgovarati s nekim tko je to prošao – rekla je.

– Diskursom dominiraju roditelji i profesionalci, ali rijetko čujemo ljude s autizmom koji ga proživljavaju.

To je jedan od razloga zašto Moss usmjerava svoje napore na zagovaranje – ona želi ohrabriti ljude s poremećajima iz spektra da progovore.

– Potrebno je selo za odgoj djeteta – kaže Moss.

– Pa, potrebno je još veće selo za odgoj djeteta s teškoćama u razvoju. Shvatila sam da mogu biti sastavni dio dječjeg sela.

Damir Fatušić, In portal