EHO, Nekategorizirano

Hoće li Romi postati indijska dijaspora?

Foto: Romi.hr
Foto: Romi.hr

Indijska vlada ove je godine organizirala međunarodnu konferenciju na kojoj se raspravljalo o indijskom podrijetlu Roma te je to potaklo nadu Roma da bi mogli biti priznati kao indijska dijaspora. Vlada je pozvana da dođe do političkoga konsenzusa o priznavanju Roma kao jezične, povijesne i kulturne manjine te da zahtijeva od Ujedinjenih naroda da pokrenu pitanje pravnog i političkog položaja Roma.

Autorica: Sangeeta Barooah Pisharoty*

Romska zajednica prisutna u 30 zemalja na pet kontinenata nedavno je dobila veliku podršku u svojoj borbi za identitet. Malo je ljudi mislilo – čak i među Romima – da će doći dan kad će indijska vlada napraviti tektonski pomak i priznati da su Romi Hindu podrijetla te tako utabati put da ih se prihvati „kod kuće“.

Indijska vlada premijera Narendra Modija učinila je upravo to tako što je u veljači ove godine u New Delhiju organizirala Međunarodnu konferenciju Roma na kojoj su sudjelovali istaknuti predstavnici Roma iz 15 zemalja kako bi raspravili o problemima zajednice – uključujući njihovo indijsko podrijetlo – i tako potvrdila povijesne tvrdnje i dala im nadu da će ih se prepoznati kao dio indijske dijaspore.
POVIJESNI POMAK

Oko 20 milijuna Roma živi diljem zapadne Azije, Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Australije. Vjeruje se da su migrirali iz sjeverne Indije od 5. stoljeća nadalje, počevši s invazijom Aleksandra Velikog koji je sa sobom poveo veliki broj kovača iz nomadskih grupa kao što su Chauhan, Dom, Banjara, Gujjar, Sanchi, Dhangar i Sikligar. Međutim, njihova „domovina“ nikad nije službeno priznala tvrdnje Roma, ali ni spomenula njihovu migraciju u svojim povijesnim udžbenicima. Potez Modijeve vlade vidljiv je historijski pomak u odnosu na romsku zajednicu, posebice zato što se zajednica i dalje suočava s progonom i diskriminacijom u mnogim europskim zemljama.

Ali ovdje postoji kvaka. Iako je indijsko Ministarstvo vanjskih poslova (MEA) putem svog odjela za kulturu odnosno Indijskog vijeća za odnose u kulturi (ICCR) bilo domaćin Međunarodne konferencije Roma i Festivala kulture, pripreme za to napravila je Antar Rashtriya Sahyog Parishad – Bharat (ARSP), jedna od većih organizacija koja njeguje prekomorske ogranke Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), izvorišta indijske vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP). Osam od 18 indijskih znanstvenika koji su govorili na konferenciji bili su nositelji visokih funkcija u ARSP-u. Svi su istaknuli Hindu podrijetlo zajednice i stoga potrebu da ih se reintegrira u „Bharat“ (izvorno ime na sanskrtu za Indiju/Indijski potkontinent). Organizacija je na događaju organizirala i izložbu kako bi se naglasio Hindu kulturni identitet Roma.

Odgovara li Modijeva vlada na dugotrajne molbe Roma za priznavanje njihova indijskog podrijetla samo zato što imaju Hindu korijene? Glavni tajnik ARSP-a Keshav Govind Parande i predsjednik ICCR-a Lokesh Chandra slažu se da postoji mogućnost uključivanja 20 milijuna Roma u Hindu zajednicu kroz mjere kao što su priznavanje statusa indijskog podrijetla (People of Indian Origin – PIO), ali kažu da je pogrešno da se na taj problem gleda samo sa stajališta Hindutva (hindustvo, ideologija Indijske narodne stranke – BJP).
DIO HINDU ZAJEDNICE

Lokesh Chandra kaže: „Postoji dovoljno povijesnih dokaza da se dokaže indijsko podrijetlo Roma. Službeni zapisi općina u mnogim europskim zemljama koji datiraju iz 10. stoljeća spominju njihovu zemlju podrijetla. Stoljećima su Romi prenosili umjetnost kovanja željeza iz drevne Indije kroz klasičnu Europu. U Europi su bili kovači, ali i pjevači, plesači i vračari. Ništa od navedenog nije vezano uz Hindutvu. Vladu se ne bi trebalo prozivati za to.“

Dodaje da romski dijalekt ima otprilike 1500 hindi riječi. „S ljubavlju su očuvali ranu fazu hindi jezika.“ S obzirom na činjenicu da su mnogi Romi u različitim zemljama sad na važnim položajima, smatra da će to također pomoći Indiji.

U svom govoru na konferenciji, Chandra je rekao: „Kad je grčki znanstvenik Paspati čuo da Romi križ nazivaju ‘Trishul’, pod vedrim nebom Konstantinopola, shvatio je da se to odnosi na Trishul, trozubac Šive, boga kozmičkog plesa. Od davnine tu je bilo njihovo podrijetlo. Romski znanstvenik dr. Vania iz Pariza nazvao je svoje ljude ‘Ramno chave’ ili ‘sinovi Rame’“.

Parande je za The Wire rekao da je ARSP čekao „pravi trenutak“ kako bi postavili pitanje reintegracije Roma u njihovu domovinu, iako su bili u kontaktu s članovima zajednice koji žive u različitim zemljama u proteklih 15 – 16 godina.

Postavili smo ga sad zbog podrške središnje vlasti – kaže, ali ne želi da se na to gleda kao problem kojime se bavi samo stranke desnog dijela političkog spektra.

„Premijerka Indira Gandhi aktivno se bavila problemima Roma. Zato smo u sažetak projekta stavili ne samo što je bivši indijski premijer Atal Bihari Vajpayee rekao tijekom sastanka s nekim od romskih vođa 2001., već i ono što je Indira rekla tijekom otvaranja prve konferencije Roma koju je organizirala u Chandigarhu 1983. Indira je tada rekla da osjeća srodnost s Romima“, podsjetio je Parande.

Chandra je podsjetio kako je pozvao Indiru Gandhi na izvedbu romske plesne trupe u ambasadi Turske u New Delhiju 1970-ih godina (Turska ima najveći broj romskog stanovništva u svijetu). „Na iznenađenje svih, došla je i gledala ples. Nakon toga je otišla na prvu romsku konferenciju u Chandigarhu“, prisjeća se.
SLUŽBENO PRIZNANJE

Zanimanje ARSP-a za Rome traje već jako dugo. Otac Lokesha Chandre, Dharma Bira, koji je bio povezan s ARSP-om, napisao je knjigu o Hindu podrijetlu Roma prije mnogo godina.

Dok je otvarala konferenciju u Azad Bhawanu 12. veljače 2016., ministrica vanjskih poslova Indije Sushma Swaraj također je nazvala Rome „djecom Indije“ koja su migrirala i stoljećima živjela „u teškim uvjetima u stranim zemljama“.

Većina Indijaca nije svjesna indijskog porijekla Roma. Parande je zato ovaj put odveo delegaciju Roma da se upoznaju i s ministricom za razvoj ljudskih potencijala Smriti Irani.

Uputili smo joj nekoliko zahtjeva. Jedan je od njih da uključi stranicu, ako ne i cijelo poglavlje, o indijskom podrijetlu Roma i njihovoj prisilnoj migraciji, u naše povijesne udžbenike za škole i fakultete; da uvede stipendije za Rome kako bi došli u Indiju i studirali te da izdvoji novac za financiranje istraživanja podrijetla Roma.

Jedna od odluka konferencije koja će biti upućena ministrici Swaraj jest i zahtjev za osnivanje odjela u Ministarstvu vanjskih poslova koji bi istraživao podrijetlo Roma i preispitao koji im status Indija može dati. Chandra kaže. „Možda će biti potrebno neko vrijeme da se ovakve mjere ostvare, ali i prije ostvarenja tih mjera može se ostvariti kulturna i društvena suradnja Roma s narodom Indije.

Među vođama Romima koji su posjetili Indiju nije bilo teško pronaći volju za suradnjom, i više od toga.

„Pozivam Vladu Indije da dođe do političkoga konsenzusa o priznavanju Roma kao jezične, povijesne i kulturne manjine te da zahtijevaju od Ujedinjenih naroda da njihovi mjerodavni organi pokrenu pitanje pravnog i političkog položaja Roma na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda“, rekao je Bajram Haliti, glavni tajnik Svjetske organizacije Roma. Haliti, koji dolazi iz Beograda, pjesnik koji je objavio zbirku o bolivudskoj glumici Aishwarya Rai Bachchan, rekao je: „Ako je preduvjet da promijenimo naše ime iz Romi u Hindu, predlažem da to učinimo. Jer jedan od uvjeta da se riješi pitanje Roma jest, po međunarodnim zakonima, da manjina mora imati određenu domovinu.“

U lakšem tonu, ako Romi jednog dana postanu dio indijske dijaspore, indijski filmski i glazbeni ljubitelji mogli bi prisvojiti Charlieja Chaplina, Michaela Cainea i Elvisa Presleyja jer su organizatori i sudionici na konferenciji istaknuli njihovo „indijsko podrijetlo“ preko njihovoga navodnog romskog nasljeđa.

*Tekst je izvorno objavljen pod nazivom “The Modi Government, and RSS, Are Keen to Claim the Roma as Indians, and Hindus” te je preuzet s portala thewire.in

Preuzeto sa portala: Romi.hr