Inicijative, Nekategorizirano

Kulturnjaci ponovno traže odgovor od premijera

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Inicijativa Kulturnjaci zatražila je još jednom od premijera Tihomira Oreškovića da ih primi, što traže još od veljače, ocijenivši nedopustivim da se ignorira njihov apel, koji dosad ima 4700 potpisa.

Kulturnjaci podsjećaju da do danas nisu dobili odgovor na njihov Apel za smjenu ministra kulture od Vlade, niti im je Orešković odgovorio na zamolbu da ih primi.

“Inicijativa Kulturnjaci2016 uputila Vam je molbu da nas primite prije više od tri mjeseca, na koju Vi niste odgovorili čak niti odbijenicom. Vaša su vrata za neke građane i građanke ove zemlje, čini se, zatvorena”, ističu u pismu.

Ocjenjuju “nedopustivim da se apel koji je do danas potpisalo 4700 kulturnih djelatnika i djelatnica te građana i građanki, i koji su podržali europski i svjetski intelektualci i umjetnici, na ovakav način ignorira”.

Kulturnjaci se žele sastati s Oreškovićem kako bi mu uručili prikupljene potpise i izložili svoje argumente zašto Hasanbegović ne bi smio biti ministar kulture Republike Hrvatske.

“Svakodnevno svjedočimo napadima na hrvatske umjetnike koji proizlaze iz politike i retorike ministra kulture Hasanbegovića, članova Vlade RH i dijela desno orijentiranih medija i pojedinaca”, navodi se u pismu. “Poruke mržnje i netolerancije, prozivke i uvrede, napadi na pravo javnog izražavanja i drugačijeg mišljenja legitimiraju ovakve postupke i stvaraju atmosferu netrpeljivosti i mržnje prema umjetnicima i kulturnim djelatnicima”, dodaje se.

Smatraju kako se Orešković, Grabar-Kitarović i Hasanbegović “tek formalno i bez jasnih stavova ograđuju od profašističkih i nacionalističkih strujanja koja su započela s formiranjem Vlade, ne propuštajući priliku uvijek i ponovo otvoreno relativizirati i iskazivati svoje revizionističke stavove”.

“Građani ove zemlje imaju pravo zahtijevati Vaš jasan stav i nedvosmislenu osudu svakog oblika fašizma, revizionizma i relativiziranja antifašističkog naslijeđa”, ističu.

Kulturnjaci drže kako bi smjena ministra Hasanbegovića, “koji od dolaska na čelo Ministarstva kulture, kontinuirano ruši ugled hrvatske kulture i sustavno uskraćuje podršku projektima, mrežama, organizacijama i ustanovama koje svojim radom kritiziraju politički ekstremizam”, bio njegov najjasniji izraz te osude.