Inicijative, Nekategorizirano

Kulturnjaci 2016: Zapanjeni smo ukidanjem emisija na Trećem programu HR-a

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Inicijativa Kulturnjaci 2016 ustvrdila je u srijedu u otvorenom pismu v.d. urednici Trećega programa Hrvatskoga radija (HR) Nevenki Dujmović kako su zapanjeni ukidanjem emisija nekoliko urednika na Trećem programu HR-a te od nje traže da odmah povuče svoje odluke i prekine “ideološku instrumentalizaciju medija”.

Kulturnjaci u pismu napominju kako su ukinute sve emisije Ljubice Letinić (“Audio.doc” i “Skrivena strana dana”), emisije “Jutro na Trećem” urednika, prozaika i pjesnika Ivice Prtenjače, kao i emisije “Kultura demokracije” Manuele Frkić Žaje, “Lica okolice” Dinka Telećana i “Pojmovnik postjugoslavenske književnosti” Borisa Postnikova.

Najavljuju kako će o spomenutim odlukama (ukidanjima) obavijestiti kolege iz European Broadcasting Uniona (čiji je HRT član), International Feature Conference (Savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu (na kojemu HRT redovito nastupa), te podržati sve prosvjedne akcije. Traže da urednica Trećega programa HR-a odmah povuče svoje odluke i prekine ideološku instrumentalizaciju medija.

Treći program je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike

Treći program HR-a je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radionica u službi politike, tvrde Kulturnjaci 2016. Upozoravaju kako je tijekom 25 godina hrvatske države, Trećem programu u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu, ističu, pa čak i unatoč odašiljaču “besramno slaboga dometa”, ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.

Podsjećaju da je Ljubica Letinić ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade Marija Jurić Zagorka za emisiju “Zametnuta kartografija” iz serijala “Audio.doc” te da su, čak i u okviru Trećega programa, njezine emisije kruna radijskog umijeća. Emisija “Jutro na Trećem” je pak najslušanija emisija Trećega programa HR-a koju dnevno posluša i do 40 tisuća slušatelja, a u dvije i pol godine kako tu emisiju uređuje Ivica Prtenjača ugošćivao je kulturne radnike, umjetnike, znanstvenike i brojne druge sugovornike. Gubitak takve platforme, upozoravaju, sigurno će se osjetiti i utjecati na cjelokupni prostor kritičke recepcije, kulturnoga dijaloga i kreativnog znanja ne samo u kontekstu radija, već i unutar ostalih medija umjetničkog rada.

Za Kulturnjake je sramotno i ukidanje emisija “Lica okolice” te “Pojmovnik postjugoslavenske književnosti” koje su, smatraju, iznimno važni prilozi za upoznavanju regionalne kulturne scene, a njihovo ukidanje pridonosi mentalnoj i duhovnoj izolaciji.

Programska politka koja oduzima ‘glas’ najboljima nema opravdanja

Kulturnjaci 2016 tvrde kako “nema opravdanja za programsku politiku koja nastoji srušiti sve ono što su prethodnici s mukom i trudom izgradili, politiku koja svojim najboljim ljudima oduzima glas, a daje ga ljudima bez ili s upitnim radijskim iskustvom i novinarskim standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti: Vladimiru Lončareviću, Juri Vujiću, Maritu Mihovilu Letici”.

Ističu kako drže do Trećega programa kao javnoga servisa, financirana sredstvima građana, a koji zauzvrat čuva i nudi osmišljene kritičke i umjetničke sadržaje čiji zadatak nije kvantiteta nego kvaliteta, promocija raznolikosti kao društvenog blaga, te širenje horizonata njegovih slušatelja. Jasno im je i da Treći program HR-a ne može, ali i ne mora konkurirati ostalim medijima, niti smije biti ideološki instrumentaliziran.

“Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatoga slučaja Luketić/Hromadžić (autori emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v.d. ravnatelju cijeloga HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička hrvatska Vlada izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, Vi kao v.d. urednica Trećeg programa HR-a krećete u popularne ‘čistke’ i to svojih najkvalitetnijih sadržaja”, stoji u otvorenom pismu inicijative Kulturnjaci 2016.

Zaključuju kako je “nedopustivo i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji urednica Dujmović uništava najbolje emisije jednog od najboljih kulturnih radio programa Europe”.