Nekategorizirano, Stajališta

Novinari i aktivisti protiv ukidanja emisija na Trećem programu Hrvatskog radija

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Protiv ukidanja emisija na Trećem programu Hrvatskog radija u srijedu su reagirali članovi ocjenjivačke skupine za dodjelu nagrade za radijsko novinarstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) koji su nagradili dokumentarnu emisiju iz ukinutog serijala Ljubice Letinić, ali i građanska inicijativa Sloboda Trećima koja najavljuje i organiziranje “velikog prosvjeda” 14. srpnja.

U otvorenom pismu programskom vijeću HRT-a, v.d. ravnatelju Programa HRT-a i v.d. urednici Trećeg programa radija članovi ovogodišnje ocjenjivačke skupine za radijsko novinarstvo, koji su HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka dodijelili Ljubici Letinić, ističu da su iznenađeni informacijama o sadržaju jesenske sheme Trećeg programa Hrvatskog radija.

“Reagiramo posebno zato što je iz tih informacija jasno da su iz budućeg programa gotovo potpuno izbačene dokumentarne radijske forme. Ove smo godine upravo zato što njeguje tu toliko dragocjenu, a u hrvatskom eteru rijetku formu nagradili izuzetnu emisiju iz dokumentarnog serijala Audio.doc “Zaboravljena kartografija” kolegice Ljubice Letinić.

Radi se o profesionalno vrhunskom serijalu i stoga bismo, ne osporavajući pravo urednicima da kreiraju program u skladu sa svojim profesionalnim prosudbama, voljeli čuti argumente za tu neshvatljivu odluku”, navode u pismu.

Dodaju i da su u jesenskoj shemi izostavljene gotovo sve emisije dokumentarnog izraza te ističu da “nimalo slučajnom” ne drže “činjenicu da su dokinute baš sve emisije koje je redom potpisivala međunarodno vidljiva i priznata autorica Ljubica Letinić“.

Za autonomiju javnog servisa, posebno trećih programa javnog radija i televizije

Inicijativa Sloboda Trećima, čiji su članovi u srijedu prosvjedovali pred zagrebačkim Općinski građanskim sudom tijekom suđenja tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića s piscem i novinarom Antom Tomićem, izvijestila je da se okupila kako bi tražila zaštitu autonomije trećih programa javnog radija i televizije, ali i cijelog javnog medijskog servisa.

“Dok na Trećem programu HR-a već desetljećima najbolji od najboljih stvaraju jedinstven kritički i umjetnički program, Treći program HRT-a uspio se u vrlo kratkom roku istaknuti kao jedan od najgledanijih programa tog tipa u Europi te je prozvan hrvatskom inačicom ARTE-a. Smatramo da je instrumentaliziranje javnih servisa ovog tipa u ideološke svrhe nedopustivo te tražimo povratak ukinutih emisija”, navode u priopćenju.

Ističu i da je njihovo okupljanje, osim ukidanja emisija Jutro na trećem urednika i voditelja Ivice Prtenjače te Audio.doc i Skrivena strana dana urednice Ljubice Letinić reakcija i na višemjesečne promjene novog uredništva Trećeg programa, ali i promjene koje se događaju na Trećem programu Hrvatske televizije.

Podsjećaju i da je ministar Hasanbegović, još u intervjuu u Glasu Koncila 2013. istaknuo Treći program kao “neprijatelja naroda”. Navode i da su njihove akcije “uvod u veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja”.