Aktivizam, Nekategorizirano

Brođani sinoć najavili građanski neposluh i prosvjede

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Više od četiri tisuće stanovnika Slavonskoga Broda okupilo se u četvrtak navečer na glavnome trgu kako bi još jedanput upozorili na onečišćeni zrak plinovima iz Rafinerije u Bosanskome Brodu, na što već osam godina upozoravaju institucije u Republici Hrvatskoj, a večeras su najavili i mogući građanski neposluh koji uključuje blokadu graničnog prijelaza.

Prosvjedni skup organizirale su ekološke skupine: Građanska inicijativa za čisti zrak, “Brođani za Brod” i “Kad ako ne sad… Brođani, ne dajte da nas truju”.

Uoči prosvjeda organizatori su istaknuli sedam zahtjeva radi rješavanja problema onečišćenja zraka. Od Vlade RH traže hitan sastanak u Slavonskom Brodu s gradskim i županijskim predstavnicima. Očekuju da će se na sastanku, koji bi se trebao održati u sljedeća dva tjedna u nazočnosti predstavnika udruga, utvrditi djelovanje.

Od Vlade traže da u sljedeća tri tjedna održi sastanak s predstavnicima Rafinerije u Bosanskome Brodu, predstavnicima vlada BiH i RS i predstavnicima bosanskobrodske općine kako bi se dogovorili o modernizaciji i plinofikaciji te rafinerije. Kao rezultat tih razgovora, u siječnju bi trebao biti gotov plan modernizacije i plinofikacije te rafinerije, uz obvezu da izgradnja plinovoda počne 2017. godine.

Od Ministarstva zaštite okoliša traže da jedan njegov djelatnik radi u Slavonskome Brodu i da koordinira sve aktivnosti.

Za Slavonski Brod i okolicu traže prioritetni status kad je u pitanju financiranje i sufinanciranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a očekuju da novac za taj zahtjev bude u državnom proračunu za 2017. godinu. Taj bi status Slavonski Brod trebao zadržati dok razina onečišćenog zraka u gradu ne bude u skladu sa standardima Europske unije.

Na listu obveznika sudjelovanja u sanaciji štete od onečišćenja Brođani su uvrstili i JANAF, koji znatan novac zarađuje dopremom nafte za bosanskobrodsku Rafineriju.

Od JANAF-a se očekuje da otvori zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava te da u nju preusmjeri profit ostvaren distribucijom nafte u tu rafineriju.

Član Organizacijskog odbora večerašnjeg prosvjeda Mladen Sudar rekao je da zahtjeve šalju na sve adrese i da počinje teći rok od 336 sati (dva tjedna).

Ne ispune li se njihovi naši zahtjevi, istaknuo je, pokrenut će aktivnosti građanskog neposluha koji uključuju blokadu graničnog prijelaza, blokadu prilaza objektima JANAF-a za sve njegove zaposlenike, prosvjede na svim događajima na kojima sudjeluju predstavnici Vlade RH, Vlade BiH, blokadu ureda tvrtke ‘Zarubezhneft’ vlasnika Rafinerije Brod i tužbu protiv Vlade RH”.

Večerašnji prosvjed bio je najveći skup Brođana u posljednjih 25 godina.

“Mi ne želimo više obećanja. Promijenili smo pet ministara, a zrak je sve zagađeniji i zagađeniji. Rješenje je u Vladi Republike Hrvatske, ona nas mora zaštititi”, rekao je gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara.

U Slavonskome Brodu danas je bio i načelnik bosanskobrodske općine Ilija Jovičić, koji je na upit novinara komentirao aktualno stanje vezano uz onečišćenje zraka.

“Govoriti o tome kako je naš stav nekakav drugačiji u odnosu na stav gradonačelnika Slavonskoga Broda i ljudi koji ovdje žive bilo bi degutantno. Ono što mogu reći je da mislim kako Rafinerija treba poboljšavati uvjete u skladu s tehnološkom dozvolom”, istaknuo je Jovičić.

Brođane su na društvenim mrežama poduprli i predstavnici Vlade, no nitko nije došao u Slavonski Brod.