Nekategorizirano, Svijet

Građani Srbije pokrenuli portal protiv ratnog huškanja

Vlak iz Beograda zaustavljen zbog mogućih sukoba s Albancima, foto HINA/ Tanjug/ Edib Tahirović
Vlak iz Beograda zaustavljen zbog mogućih sukoba s Albancima, foto HINA/ Tanjug/ Edib Tahirović

Zbog zapaljivih izjava domaćih političara koji su se oglašavali posljednjih dana u povodu incidenta s vlakom za Kosovo građani su pokrenuli peticiju “Građani Srbije protiv ratnog huškanja”, prenio je novosadski internetski portal 021.rs.

Poslije neuspjela putovanja iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu vlaka ukrašenog ikonama, nazivima manastira i natpisom “Kosovo je Srbija” uslijedile su izjave koje su u najmanje ruku zvučale kao da je država u ratnom stanju, navodi portal.

“Ovo je nedvosmisleno upozorenje Albancima”, “Nikome nećemo dopustiti da nekažnjeno ubijaju Srbe”,”Spremni smo poslati vojsku na Kosovo”, samo su neke od izjava koje su dali visoki dužnosnici Srbije, u prvom redu predsjednik vlade Aleksandar Vučić i predsjednik države Tomislav Nikolić.

Prije tenzija oko vlaka, u regiji su se dizale afere s čokoladicama, đuvečom, božićnim paketićima, ali i “tradicionalnim” ustaštvom i četništvom, dodaje se u tekstu.

Dio građana odlučio je poručiti domaćim, ali i stranim političarima, da im je dosta ratova u Srbiji i zbog toga su pokrenuli peticiju “Građani Srbije protiv ratnog huškanja”.

“Svaki put kada se treba sakriti stvarni problemi građana Srbije ekipa državnog vrha poteže za izazivanjem sukoba. Svaki put kada ove kukavice na vlasti osjete da su ugrožene kriju se iza nacionalnih interesa, izazivaju sukobe, konflikte, bave se provokacijama, prijetnjama i najavama ratova. Svi znamo kako su se ovakve izjave završile devedesetih i tko je na tome najviše profitirao. Potpiši peticiju i pokaži im da su provaljeni”, navodi se u opisu peticije.

S idejom građana koji žele zaustaviti ratno huškanje slaže se i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, koji kaže za 021.rs da političari za svoje potrebe zloupotrebljavaju novonastale situacije i na taj način remete odnose i kakav-takav mir u regiji i Srbiji.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se političari uozbilje. Tu mislim i na političare u drugim zemljama regije, koji također šalju zapaljive izjave i onda na to stižu još zapaljivije reakcije iz Beograda. Zbog toga živimo u atmosferi kao da se rat jučer završio ili kao da se priželjkuje novi. Cilj ovih izjava je da se homogenizira biračko tijelo, ali i to da ljudi ne misle o drugim stvarima kao što su nezaposlenost, visoka korupcija, nedostatak vladavine prava”, objašnjava Popov.

Srbija je u subotu namjeravala obnoviti željeznički promet na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica, poslavši na Kosovo vlak ispisanog porukama “Kosovo je Srbija” i ukrašenog freskama, fotografijama i podacima o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a.

Albanci međutim nisu dopustili da vlak prijeđe granicu.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da su Beograd i Priština bili na ivici sukoba zbog tog vlaka i upozorio da će se svaki sljedeći pokušaj kosovskih institucija da izazovu sukob završiti loše, ne isključivši ni mogućnost da Srbija na sjever Kosova pošalje vojsku kako bi zaštitila Srbe. Peticiju možete potpisati OVDE.