Nekategorizirano, Svijet

Usijala se borba oko zakona o pobačaju u katoličkoj Poljskoj

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Žestoka rasprava oko zakona o pobačaju u Poljskoj nastavit će se u četvrtak kada će parlament te većinski katoličke zemlje raspravljati o suprotnim incijativama, prvoj za liberalizaciju zakona o pobačaju i drugoj za još stroži zakon, iako se postojeći smatra jednim od najstrožih u Europi.

Vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda (Pis), koja kontrolira parlament, općenito zagovara zabranu pobačaja, ali su njezini čelnici svjesni da većina Poljaka podupire postojeći zakon.

Usvojen 1993. godine, sadašnji zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran.

Ispitivanje javnog mišljenja objavljeno ovaj tjedan u časopisu Newsweek Polska pokazalo je da 74 posto Poljaka želi da postojeći zakon ostane na snazi.

Međutim, aktivisti iz kampanje “za život” dopustili bi pobačaj samo ako je život majke ugrožen te traže da se poveća maksimalna kazna zatvora za one koji ih obavljaju s dvije na pet godina.

Građanska inicijativa koju je u parlamentu podnio odbor Zaustavite abortus, savez različitih skupine protiv pobačaja, predviđa i da majke koje su napravile pobačaj završe u zatvoru iako bi suci mogli odustati od kazni u takvim slučajevima.

Katolička Crkva, vrlo utjecajna u Poljskoj, odobrila je tu inicijativu ranije ove godine iako su se biskupi izjasnili protiv odredbi o zatvaranju žena.

Ovaj prijedlog, koji je Vijeće Europe nazvalo “ozbiljnim nazadovanjem ženskih prava”, potaknuo je nekoliko velikih mimohoda pobornika prava na izbor, kao i inicijativu za liberalizaciju postojećeg zakona o pobačaju.

Zemlja s 38 milijuna stanovnika ima manje od 2.000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.

Pola milijuna potpisa

Prijedlog protiv pobačaja prikupio je gotovo pola milijuna potpisa potpore, mnogo više nego što je potrebno za otvaranje parlamentarne rasprave o tome.

Osim kažnjavanja liječnika koji obavljaju pobačaje, traži se i da državne i lokalne vlasti ponude potporu ženama i obiteljima s hendikepiranom djecom i onima koji su rođeni kao posljedica silovanja ili incesta.

“Nadamo se da će ta mjera biti usvojena što je prije moguće i da će stupiti na snagu prije kraja godine”, izjavila je za France Presse aktivistkinja protiv pobačaja Sylwia Zborowska.

Ona ima razloga za optimizam budući da je PiS podržao sličnu inicijativu koja je nakraju propala jer je stranka tada bila u oporbi. PiS je na vlasti od studenoga prošle godine.

Međutim, PiS je sada oprezan zato što potpuna zabrana pobačaja nema široku javnu potporu.

“Spasite žene”

Iako sastav parlamenta baš i ne budi nadu aktivistima prava na izbor, oni ne odustaju.

Osnovali su odbor nazvan “Spasite žene” i podnijeli inicijativu u parlamentu koja bi dopustila pobačaj do 12. tjedna trudnoće. Za to su prikupili 215.000 potpisa potpore.

Parlament će također raspravljati o prijedlogu zakona koji su predložili članovi parlamenta, a svrha mu je ograničiti potpomgnutu oplodnju. Ako zakon prođe, zamrzavanje zametaka postalao bi ilegalno. Predlagatelji zakona smatraju da novo živo biće nastaje u trenutku oplodnje.

Zakon bi dopustio oplodnju samo jednog jajašca po ciklusu, što bi znatno smanjilo izglede za ostvarivanje trudnoće.