Nekategorizirano, Svijet

Prosvjedi protiv predloženog zakona o abortusu promijenili stav vladajuće poljske stranke

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) ogradila se od nacrta prijedloga zakona o potpunoj zabrani pobačaja kojeg podržava Katolička crkva, a protiv kojega su održani masovni prosvjedi diljem Poljske.

U Poljskoj su se u ponedjeljak održali prosvjedi na kojima je sudjelovalo više od 100 tisuća žena obučenih u crno, nakon čega se premijerka Beata Szydlo (PiS) pokušala ograditi od tog prijedloga zakona.

Ono što je zabrinjavajuće za PiS jest što su prosvjedovale i žene koje su na izborima prošlog listopada bile njihove glasačice, no koje sada ističu da to više neće učiniti zbog tog pokušaja postrožavanja zakona o abortusu.

Ola, 29-godišnja zaposlenica u državnoj administraciji, izjavila je kako je glasala za PiS, no kako se sad osjeća prevarenom od vlade.

“I dalje smatram da liberalizam nije uvijek u pravu. No u ponedjeljak sam obukla crno i otišla na prosvjede”, istaknula je Ola.

“Ne podržavam slogane poput ‘moja vagina nije vaš problem’, kao ni abortus na zahtjev, no život ne štitimo zabranama nego podrškom ženama koje su trudne ili imaju probleme”, dodala je.

S njom se slaže i 30-godišnja Natalia, krajobrazna dizajnerica iz Poznana, koja se opisuje kao praktična vjernica, no smatra da žene moraju imati pravo na osobni izbor u takvim važnim stvarima.

“Voljela bih imati izbor. Iako sam religiozna, i dalje mislim da je to stvar osobne, promišljene odluke. Originalni zakon bio je optimalan”, smatra Natalia.

Poljska već ima strog zakon o abortusu koji ga dopušta samo u slučaju silovanja, incesta ili teškog zdravstvenog stanja majke ili djeteta. Novi prijedlog, kojeg je smislila skupina Ordo Iuris, ograničio bi pravo na abortus samo na slučaj kad je život majke u direktnoj opasnosti.

Žene i liječnici koji sudjeluju u činu abortusa po novim bi pravilima mogli završiti u zatvoru zbog “smrti začetog djeteta”. Kritičari smatraju kako bi liječnici zbog toga bili obeshrabreni činiti prenatalna testiranja, pogotovo ako bi postojao rizik od spontanog pobačaja.

“U tom prijedlogu nema ničega što bi žene mogle podržati”, smatra 21-godišnja Sylwia koja je sudjelovala u prosvjedu i tvrdi da više neće glasati za PiS.

“PiS dolazi do ideja koje se jednostavno ne može podržati”, dodala je.

Takve kritike su važne za PiS, koji svoju podršku gradi na kombinaciji poljskog nacionalizma, katoličke vjere i obećanju o pomoći siromašnijim Poljacima koji nisu osjetili plodove desetljeća ekonomskog rasta. Prošle je godine tu stranku podržalo više od 40 posto žena u odnosu na 38 posto šire populacije.

“Želim izričito naglasiti da PiS ne radi na promjenama zakona o abortusu u Poljskoj”, rekla je  na konferenciji za medije u utorak.

Predsjednik gornjeg doma parlamenta Stanislaw Karzewski rekao je u srijedu kako su zastupnici PiS-a odustali od plana provođenja svog nacrta zakona koji bi zabranio abortuse fetusa s Downovim sindromom, a koji bi zadržao druge iznimke.

“Sad ćemo vidjeti kako u parlamentu stoji prijedlog Ordo Iurisa”, rekao je Karczewski.

Anketa koju je proveo liberalni portal OKO.press pokazuje kako više od polovice Poljaka podržava prosvjede koji su se dogodili u ponedjeljak.

“PiS shvaća kako je ovo važno pitanje koje bi moglo imati značajan utjecaj na njihovu vladavinu”, smatra Aleksander Smolar, liberalni politički analitičar iz fondacije Stefan Batory.

“Mogli bi izgubiti dva dijela biračkog tijela koje im je pomoglo u njihovom uspjehu”, dodaje Smolar, govoreći o ženama i mladima.

No PiS se ne želi zamjeriti ni katoličkoj crkvi koja je izgubila dio značaja nakon dva stoljeća demokratizacije i slobodnog tržišta, no i dalje ima velik utjecaj.