Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Akcija podrške Općem ženskom štrajku u Poljskoj, održat će se u Zagrebu 3.10. u 18 sati

poljska_pobacaj_hinaInicijativa Obrani pravo na izbor organizira akciju podrške Općem ženskom štrajku u Poljskoj. Akcija će se održati u ponedjeljak, 03.10. na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga u 18:00 sati.
Žene u Poljskoj nemaju pravo pobačaja na zahtjev od 1993, a u zadnje vrijeme suočene su s opasnošću potpune kriminalizacije pobačaja. Sada je u Poljskoj pobačaj legalan jedino u 3 slučaja: kada je ženino zdravlje ili zivot ugrožen, kada je fetus teško malformiran i kada je trudnoća posljedica kaznenog djela.
Poljski Parlament je prošli tjedan pustio u prodceduru inicijativu koja pobačaj kriminalizira do te mjere da se pobačaj u potpunosti zabrani i da se kazneno progone čak i žene koje dožive spontani pobačaj. Međutim inicijativu za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev, Parlament je istoga dana odbio.
Žene u Poljskoj odlučile su stoga u ponedjeljak 03.10.2016. održati Opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava.

Toga dana žene neće ići na posao, na fakultete niti obavljati svoje druge redovne aktivnosti. Umjesto toga, odjevene u crno, održavati će demonstracije i druge javne akcije. Štrajk je inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom kojeg su izvele žene na Islandu 1975.
Našom akcijom želimo izraziti solidarnost sa ženama u Poljskoj i upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj. Akcija će se održati u ponedjeljak, 03.10. na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga u 18:00 sati.

 

Izvor: Inicijativa Obrani pravo na izbor